To κεφίρ

Facebooktwitterpinterest

To κεφίρ είναι ένα σύνθετο συμβιωτικό μίγμα μικροοργανισμών που οι γηγενείς λαοί των χωρών του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής καταναλώνουν πολλούς αιώνες τώρα. Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν συνεχώς τους μηχανισμούς που δίνουν στο κεφίρ, το ιστορικό αυτό γαλακτοκομικό ποτό τις υγιεινές ιδιότητές του.

Το κεφίρ απολαμβάνουν από καιρό όσοι ακολουθούν υγιεινή διατροφή.  Το κεφίρ είναι ένα θρεπτικό ρόφημα προβιοτικό επειδή περιέχει ευεργετικά βακτηρίδια, ζύμες, μέταλλα και αμινοξέα που βοηθούν τον οργανισμό του ανθρώπου στις λειτουργίες θεραπείας και συντήρησης. Οι πλήρεις πρωτεϊνες του κεφίρ, αφομοιώνονται καλύτερα από το γιαούρτι και χρησιμοποιούνται ευκολότερα στο σώμα. Τα αμινοξέα του είναι γνωστά για τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος.

Η προέλευση του κεφίρ επισημαίνεται στα καυκάσια βουνά, πολλούς αιώνες πριν, όπου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο για τα οφέλη στην υγεία. Το κεφίρ έχει παραμείνει ένα αγαπημένο ποτό στον Πόντο, στη Ρωσία, σε πολλά μέρη της Ευρώπης, τη Μέση Ανατολή και τα τελευταία χρόνια στην Αμερική.

Το 1908, ο Metchnikov έγραψε στο βιβλίο του, “η επέκταση της ζωής” ότι το μυστικό στη μακροζωία που βρήκε στα ρωσικά βουνά του Καυκάσου ήταν το κεφίρ που οι άνθρωποι έκαναν και έτρωγαν. Οι χωρικοί των καυκάσιων βουνών μας έδωσαν το γιαούρτι και το κεφίρ (προϊόν οξυγαλακτικής ζύμωσης). Η ιστορία του κεφίρ είναι αιώνες παλαιά. Είναι ευρέως γνωστό στην Ανατολική Ευρώπη και στην περιοχή του Πόντου. Οι άνθρωποι στον Καύκασο, πίνουν κεφίρ αντί νερού και τρώνε πυκνωμένο κεφίρ αντί επιδορπίου. Δεν έχουν τις γνωστές εκφυλιστικές αρρώστιες της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας και η υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής τους ξεπερνά τα 110 χρόνια.

Ο καθηγητής Δρ Kanschlikow αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην έρευνα του κεφίρ παρατηρώντας τη θεραπευτική του επίδραση σε πολλές αρρώστιες. Συμβάλει στη διαδικασία ανάρρωσης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν υποκατάστατο του γάλακτος των μητέρων. Το κεφίρ δεν είναι φάρμακο αλλά μια ειδική παραδοσιακή τροφή. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί σαν ξυνή κρέμα σε σάλτσες και σαλάτες. Το κεφίρ θεωρείται θρεπτικό ποτό κατάλληλο για να συμπεριληφθεί και σε ειδικές διατροφές και στη θεραπεία γαστρεντερικών διαταραχών.

Όπως το γιαούρτι, το κεφίρ βασίζεται στο γάλα. Η διαδικασία για να γίνει το κεφίρ περιλαμβάνει τη ζύμωση του γάλακτος με τους “σπόρους” του κεφίρ. Οι “σπόροι” του κεφίρ είναι μια μάζα των βακτηριδίων, ζύμης και πολυσακχαρίτη. Η μικροβιολογία των σπόρων του κεφίρ είναι πολύ σύνθετη. Ο πολυσακχαρίτης που περιέχει η μάζα των σπόρων του κεφίρ έχει αποδειχθεί ότι είναι μοναδικός και του έχει δοθεί το όνομα kefiran.

Στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, το κεφίρ αποτελεί 70% του συνολικού ποσού ζυμωμένου γάλακτος που καταναλώνεται, χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία και σανατόρια για ποικίλους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολικών διαταραχών, της αθηροσκλήρωσης, και των αλλεργικών παθήσεων. Έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και για τη θεραπεία της φυματίωσης, της ανώμαλης αύξησης κυττάρων, των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης, των γαστροεντερικών και μεταβολικών ασθενειών, της υπέρτασης, των ισχαιμικών καρδιακών παθήσεων και της αλλεργίας. Είναι επίσης ευρέως γνωστό στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Αυστρία, τη Βραζιλία, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Το κεφίρ αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό, καθαρίζει τα έντερα, παρέχει ευεργετικά βακτηρίδια, ζύμες, βιταμίνες, ανόργανα άλατα και πλήρεις πρωτεϊνες. Είναι πλήρως ισορροπημένη τροφή και συμβάλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Αναφέρεται ότι η κανονική χρήση του κεφίρ μπορεί να βοηθήσει, να ανακουφίσει όλες τις εντερικές διαταραχές, να προωθήσει την κίνηση των εντέρων, να δημιουργήσει ένα υγιέστατο χωνευτικό σύστημα απαλλαγμένο από τη δυσκοιλιότητα. Από τις καλύτερες προβιοτικές και αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρά σε ολόκληρο το σώμα και βοηθά στη διατήρηση ενός ισορροπημένου εσωτερικού οικοσυστήματος για τη βέλτιστη υγεία και μακροζωία. Συνιστάται ιδιαίτερα σε μωρά, εγκύους και ηλικιωμένους.

Οι ευεργετικές ζύμες και τα φιλικά βακτηρίδια του κεφίρ καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της λακτόζης του γάλακτος. Έτσι είναι ιδανικό για να καταναλώνεται και από άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Προσφέρει αφθονία ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, για την σωστή αύξηση των κυττάρων, τη συντήρηση του σώματος και την άφθονη ενέργεια. Το κεφίρ είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12, Β1 και C. Άριστη πηγή βιοτίνης που βοηθά την αφομοίωση των άλλων βιταμινών Β από το σώμα.

 

Περιέχει φυσικά τέσσερα γένη και 11 είδη προβιοτικών (φιλικών βακτηριδίων):


LACTOBACILLI:
Lb. brevis, Lb.cellobiosus, Lb. kefir, Lb.kefiranofaciens, Lb.casei ssp. rhamnosus και ssp.alactosus, Lb.casei Lb helveticus
ssp. lactis, Lb deldruevkii ssp. lactis and ssp. bulgaricus Lb.lactis, Lb acidophilus

STREPTOCOCCI/LACTOCOCCI:
Lc.lactis ssp.lactis and ssp. cremoris and Var. diacetylactis, Lc salivarius ssp. thermophilus, Enterococcus durans, Leuconostoc
cremoris, L.mesenteroides

YEASTS:
Kluyveromyces lactis
K.bulgaricus
K. fragilis / marxianus
Candida kefir
C pseudotropicalis
Saccharomyces ssp. Torulopsis holmii (torulla ssp.)

ACETOBACTER:
Acetobacters aceti
A. Rasens

 Περιέχει ανά 100 gr

Μονάδα

       Ποσότητα

Διακύμανση

 Energy kJ      269  
 Protein, total    [NCF: 6.38] g        3.5     2.9 – 4.1
   total-N g        0.5     0.5 – 0.6
 Fat, total          [FACF: 0.945] g        3.6     3.1 – 4.1
   saturated fatty acids g        2.3  
   monounsaturated fatty acids g        1.0  
   polyunsaturated fatty acids g        0.1  
 Carbohydrate, total g        4.5  
   carbohydrate, available g        4.5  
   added sugar g        0.0  
   dietary fibre g        0.0  
 Alcohol g        0.0  
 Ash g        0.8  
 Moisture g       87.6  
 Vitamin A RE       31.9  
   retinol µg       30.6  
   ß-carotene eq. µg       15.8  
 Vitamin D µg        0.101  
   D3 cholecalciferol µg        0.101  
   D2 ergocalciferol µg    
   25-hydroxycholecalciferol µg    
 Vitamin E α-TE        0.092  
   alpha-tocopherol mg        0.092  
 Vitamin K µg        0  
 Vitamin B1, thiamin mg        0.045   0.043 – 0.046
 Vitamin B2, riboflavin mg        0.203   0.179 – 0.223
 Niacin equivalents NE        0.870  
   niacin mg        0.087   0.080 – 0.094
   tryptophan mg        0.783  
 Vitamin B6 mg        0.038   0.034 – 0.041
 Pantothenic Acid mg        0.31  
 Biotin µg        3.5  
 Folates µg       21.0    12.0 – 37.0
 Vitamin B12 µg        0.18   0.120 – 0.230
 Vitamin C mg        0.3   0.100 – 0.800
   L-Ascorbic Acid mg    
   L-Dehydroascorbic acid mg    
 Sodium, Na mg       49.0    38.6 – 59.4
 Potassium, K mg      155     132 – 178
 Calcium, Ca mg      127     108 – 146
 Magnesium, Mg mg       12.7    10.8 – 14.6
 Phosphorus, P mg       95    81.0 – 109
 Iron, Fe mg        0.05   0.050 – 0.056
 Copper, Cu mg        0.01  
 Zinc, Zn mg        0.44  
 Iodine, I µg       24.3    12.5 – 37.1
 Manganese, Mn mg        0.009  
 Chromium, Cr µg        0.052  
 Selenium, Se µg        1.3  
 Nickel, Ni µg        2   0.400 – 7.00

 

 Αμινοξέα mg/100g mg/g N
 Isoleucin  190  350
 Leucine  340  620
 Lysine  300  550
 Methionine   88  160
 Cystine   21   38
 Phenylalanine  170  310
 Tyrosine  170  300
 Threonine  140  260
 Tryptophan   47   85
 Valine  240  430
 Arginine  120  220
 Histidine   93  170
 Alanine  120  210
 Aspartic acid  280  510
 Glutamic acid  660 1210
 Glycine   77  140
 Proline  330  600
 Serine  190  350

 

 Λιπαρά οξέα      g/100g      %
 C 4:0     0.122     3.59
 C 6:0     0.078     2.29
 C 8:0     0.051     1.50
 C 10:0     0.112     3.29
 C 12:0     0.139     4.09
 C 14:0     0.398    11.7
 C 15:0    
 C 16:0     1.07    31.3
 C 17:0    
 C 18:0     0.364    10.7
 C 20:0    
 C 22:0    
 C 24:0    

 

 C 14:1     0.051     1.50
 C 16:1     0.078     2.29
 C 18:1, n-9     0.799    23.5
 C 18:1, cis n-7    
 C 20:1, n-11     0.041     1.21
 C 22:1, n-9    
 C 22:1, n-11    
 C 24:1, n-9    

 

 C 18:2, n-6     0.075     2.21
 C 18:3, n-3     0.027     0.794
 C 18:4, n-3    
 C 20:4, n-6    
 C 20:5, n-3    
 C 22:5, n-3    
 C 22:6, n-3    

 

 Συνολικά λιπαρά οξέα      g/100g      %
 Sum saturated     2.33    68.5
 Sum monounsaturated     0.969    28.5
 Sum polyunsaturated     0.102     3.00
 Sum n-3 fatty acids     0.027     0.794
 Sum n-6 fatty acids     0.075     2.21
 Trans fatty acids     0.156     4.60

 

Υδατάνθρακες    g/100g
 Fructose    0
 Glucose    0
 Lactose    3.78
 Maltose    0
 Saccharose    0
 All sugars, total    3.84
 Starch    0
 Dietary fibre, total (AOAC)  

 

 Χοληστερόλη   mg/100g
 Cholesterol   14

Department of Nutrition, National Food Institute, DK

 

 

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.