Ορμονοθεραπεία ενάντια στο μεταστατικό καρκίνο του μαστού.
Μεταστατικός καρκίνος του μαστού ονομάζεται ο καρκίνος που έχει προσβάλει άλλα όργανα του σώματος πλην της αρχικής εντόπισης στο μαστό και τους λεμφαδένες της μασχάλης. Αποτελεί στην πλειονότητα των περιπτώσεων μη αναστρέψιμη κατάσταση. Ωστόσο η θεραπεία μπορεί να παρατείνει σημαντικά την επιβίωση, να καθυστερήσει την εξέλιξη της ασθένειας και να αντιμετωπίσει επιτυχώς τα συμπτώματα που προκαλεί η ασθένεια, επομένως να βελτιώσει σημαντικά και να διατηρήσει την ποιότητα ζωής.
Η θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού μπορεί να είναι τοπική ή τοπικοπεριοχική, όπως για παράδειγμα η ακτινοβολία οστικών μεταστάσεων ή η χειρουργική αφαίρεση μεμονωμένης εγκεφαλικής μετάστασης και στοχεύει κυρίως στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που προκαλεί η συγκεκριμένη εντόπιση της μετάστασης, καθώς και συστηματική ή φαρμακευτική θεραπεία, που αφορά το σύνολο του οργανισμού και στοχεύει στην καθυστέρηση της εξέλιξης της ασθένειας.
Την τελευταία δεκαετία έχουν συντελεστεί σημαντικές εξελίξεις στη συστηματική φαρμακευτική θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού. Οι κατηγορίες θεραπειών που εφαρμόζονται είναι η ενδοκρινική θεραπεία (ορμονοθεραπεία), η χημειοθεραπεία και οι βιολογικές θεραπείες, που συχνά αναφέρονται με τον ευρύ όρο στοχευμένες ή στοχεύουσες θεραπείες.
Η επιλογή της θεραπείας γίνεται με βάση τα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης, όσον αφορά την κατανομή των μεταστάσεων και την προκαλούμενη συμπτωματολογία, καθώς και τον «τύπο» του όγκου βάσει της αρχικής ή νέας βιοψίας.
Όταν ο καρκίνος είναι θετικός στους ορμονικούς υποδοχείς, η κύρια θεραπεία είναι η ορμονοθεραπεία είτε με χάπια (αντιοιστρογόνα και αναστολείς αρωματάσης) είτε με ενέσιμα σκευάσματα (αναστολείς γοναδοτροπινών και ανταγωνιστές οιστρογονικών υποδοχέων). Ενίοτε χρησιμοποιείται και η χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών ως μέθοδος οριστικής αναστολής της ωοθηκικής λειτουργίας.