Μαστός. Πρόληψη, Γενετική Προδιάθεση, Οικογενειακή Κληρονομικότητα
Επιδημιολογικά στοιχεία παθήσεων του μαστούΟι παθήσεις του μαστού έχουν απασχολήσει όλες τις γυναίκες σε κάποια φάση της ζωής τους. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μία αύξηση του αριθμού των περιστατικών καρκίνου του μαστού, καθώς 1 στις 11 γυναίκες θα παρουσιάσει κάποια στιγμή στη ζωή της τη νόσο. Ο αριθμός των νέων περιστατικών που παρουσίασαν καρκίνο του μαστού στη χώρα μας τη χρονιά που πέρασε ήταν 4500. Το ευοίωνο μήνυμα είναι ότι με τα σύγχρονα απεικονιστικά μέσα, η διάγνωση πλέον γίνεται σε πρωιμότερα στάδια, όπου η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική και η πρόγνωση πολύ καλύτερη. Σε μικρότερες ηλικίες γυναικών, κάτω των 30 ετών, οι παθήσεις του μαστού είναι συνήθως καλοήθεις (κύστεις, ινοαδενώματα, μαστίτιδες). Στην ηλικιακή ομάδα των 30- 40 ετών η συχνότητα των κακοηθών παθήσεων έχει αυξηθεί σε σχέση με το παρελθόν, παραμένει όμως σπάνια η διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Από την ηλικία των 45 ετών και άνω, η συχνότητα των κακοηθών παθήσεων αυξάνει σε σχέση με τις καλοήθεις, με την κορύφωση της αύξησης μετά την ηλικία των 60 ετών.
Πρόληψη
Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού αποτελεί το σημαντικότερο βήμα στην έγκαιρη διάγνωση και στην αποτελεσματικότερη θεραπεία. Το πρώτο βήμα που μπορεί να κάνει κάθε γυναίκα είναι η αυτοεξέταση. Μία φορά το μήνα, μετά το τέλος της εμμήνου ρύσεως, όλες οι γυναίκες θα πρέπει να ελέγχουν σχολαστικά τους μαστούς, τόσο παρατηρώντας τυχόν αλλαγές στην εικόνα τους (εικόνα φλοιού πορτοκαλιού, διογκώσεις, εισολκή των θηλών, έκκριμα θηλών), όσο και ελέγχοντας ψηλαφητικά όλη την επιφάνεια του μαστού για σκληρίες που δεν προϋπήρχαν. Στην συνέχεια, μία φορά το χρόνο, θα πρέπει να ακολουθεί κλινική εξέταση από εξειδικευμένο ιατρό που ασχολείται με τον μαστό. Ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας και το ατομικό και οικογενειακό της ιστορικό θα καθοριστεί η συχνότητα και το είδος των απεικονιστικών εξετάσεων(μαστογραφία, υπερηχογράφημα, μαγνητική μαστογραφία, διαγνωστική παρακέντηση, χειρουργική βιοψία) στις οποίες πρέπει να υποβληθεί, προκειμένου να παρακολουθηθεί ολοκληρωμένα και να επιτευχθεί έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση. Πέρα από την πρόληψη στο διαγνωστικό της κομμάτι, υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Η μείωση του σωματικού βάρους σε παχύσαρκες γυναίκες, η διακοπή του καπνίσματος, της κατανάλωσης αλκοόλ και της χρήσης αντισυλληπτικών δισκίων /σκευασμάτων ορμονικής υποκατάστασης, συμβάλλει στην μείωση κατά 50% του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.
Γενετική προδιάθεση καρκίνου του μαστού
Αντίθετα με τον μύθο που θεωρεί τον καρκίνο του μαστού αυστηρά κληρονομική νόσο, μόνο το 30% των περιπτώσεων ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Για το 70% των περιπτώσεων, ο καρκίνος του μαστού οφείλεται σε αλλα, άγνωστα μέχρι στιγμής αίτια. Στα άτομα με γενετική προδιάθεση έχει ανιχνευθεί το γονίδιο ΒRCA1 και BRCA2 που ευθύνεται για τον καρκίνο του μαστού. Η κλινική εφαρμογή του γεγονότος αυτού έγκειται στη δυνατότητα γονιδιακού ελέγχου στα άτομα οικογενειών με γενετική προδιάθεση, στη στενότερη παρακολούθησή τους καθώς και στην παρέμβαση μείωσης του κινδύνου με αμφοτερόπλευρη προφυλακτική μαστεκτομή, εφόσον κρίνεται σκόπιμο.
http://www.leto.gr/