ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΑ- Νιόκι με σπανάκι
Πικάντικα ζυμαρικά, φρέσκα πιάτα λαχανικών και τρυφερά ψάρια με πολλά, πολύτιμα λιπαρά οξέα Ωμέγα 3. Όλα τα κυρίως πιάτα φτιάχνονται γρήγορα και εύκολα.
Τα σπιτικά νιόκι είναι τα καλύτερα. Αυτά τα μαλακά ζυμαρικά είναι νόστιμα ακόμα και αν προσωρινά δυσκολεύεστε να φάτε.
Για 2 άτομα
150 g φρέσκο τυρί ρικότα ή τυρί επάλειψης χαμηλών λιπαρών
50 g σιτάλευρο ολικής αλέσεως, ψιλοαλεσμένο
Αλάτι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
80 g παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένη
1 αυγό
1 κρόκος αυγού
100 g σπανάκι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού μαϊντανός ή βασιλικός
- Στραγγίξτε καλά σε ένα σουρωτήρι το τυρί ρικότα ή το τυρί επάλειψης. Περάστε το από λεπτό σουρωτήρι και ανακατέψτε μαζί με το αλεύρι, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και τα 40 g παρμεζάνας μέχρι να γίνει μια λεία μάζα. Χτυπήστε το αυγό και τον κρόκο και ρίξτε τα σιγά-σιγά μέσα στο μείγμα μέχρι να γίνει μια λεία, στέρεη ζύμη.
- Στραγγίξτε το σπανάκι, βάλτε το σε μια κατσαρόλα με λίγο αλάτι, σκεπάστε το και αφήστε το για 2 λεπτά σε καλή φωτιά για να πέσει. Στύψτε το ελαφρώς, ψιλοκόψτε το και ανακατέψτε το στη ζύμη. Με 2 κουταλάκια φτιάξτε μικρά νιόκι και ρίξτε τα σε ελαφρώς βραστό αλατισμένο νερό για 6 λεπτά.
- Βγάλτε με τρυπητή κουτάλα τα νιόκι από το νερό, ρίξτε τους βούτυρο και ανακατέψτε. Ρίξτε από πάνω την παρμεζάνα που έχει περισσέψει και τον μαϊντανό και σερβίρετε. Ή βάλτε τα νιόκι σε πυρίμαχο σκεύος, ρίξτε από πάνω την παρμεζάνα και ψήστε για λίγο στο φούρνο.
Ανά μερίδα: 526 kcal, 32 g πρωτεΐνες, 35 g λιπαρά, 18 g υδατάνθρακες
Πρακτική συμβουλή: Μπορείτε να φτιάξετε τα νιόκι και με κατεψυγμένο σπανάκι.
Μπορεί να συνοδευτεί με σάλτσα τομάτας