Η διατροφή των αρχαίων Ρωμαίων
Οι αρχαίοι Ρωμαίοι έτρωγαν συγκεκριμένα είδη κρέατος. Το σιτάρι ήταν ένα βασικό είδος της διατροφής τους καθώς από αυτό παρασκεύαζαν το ψωμί οι γυναίκες. Κυρίως όμως ήταν χορτοφάγοι. Οι Ρωμαίοι έτρωγαν πολλά φρούτα και λαχανικά. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι άρχισαν να χρησιμοποιούν την ελιά από τον πρώτο αιώνα π.Χ. Το μέλι το μετέφεραν από την Αττική και την Ισπανία, αντικαθιστούσε τη ζάχαρη. Ένα τυπικό γεύμα των αρχαίων Ρωμαίων ήταν όπως είπαμε πλούσιο σε λαχανικά και φρούτα όπως σπαράγγια ή μήλα, σταφύλια και άλλα. Το κυνήγι, το ψάρι και τα πουλερικά αποτελούσαν πολυτέλεια. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι προτιμούσαν από τα ψάρια το μπαρμπούνι και το θαλάσσιο χέλι. Το πρωινό τους συμπεριλάμβανε ψωμί βουτηγμένο σε κρασί με μέλι, τυρί ή ελιές. Το μεσημεριανό τους το έτρωγαν κατά της τρεις το μεσημέρι. Περιλάμβανε κάποια ορεκτικά, το κυρίως και τέλος το επιδόρπιο όπου ήταν ή φρούτα ή γλυκό. Το κρασί το έπαιρναν από την Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά. Το κρασί στην αρχή το έπιναν μαζί με νερό. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν γνωστοί για το καλό φαγητό.
Οι κοινοί άνθρωποι έτρωγαν ένα είδος κόκκου σιταριού που λεγόταν κεχρί. Το είδος του σπόρου αυτού χρησιμοποιούταν κυρίως για την σίτιση των ζώων. Η ζέα ήταν το μοναδικό υλικό που είχε καλλιεργηθεί από τους πρώτους Ρωμαίους και την χρησιμοποιούσαν σε όλες τις θρησκευτικές τους τελετές. Μεγάλη αξία στην Ρωμαϊκή εποχή είχαν το κρασί και λάδι. Οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν καλλιεργητές και καλλιεργούσαν μόνο τα αναγκαία που χρειάζονταν για να επιβιώσουν. Οι καλλιεργητές επίσης καλλιεργούσαν πολλά αμπέλια και ελαιόδεντρα. Στα τραπέζια των πλουσίων υπήρχαν πάντα τρόφιμα μεγάλης αξίας για την εποχή εκείνη, όπως γαρίδες ή ψάρια. Τα περισσότερα υλικά τους ερχόντουσαν από πόλεις της Ανατολής όπως από την Κίνα και την Ινδία αλλά και την Ισπανία ή την Ελλάδα.Το μαρούλι είχε φτάσει στην κορυφή της διατροφικής πυραμίδας. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι προτιμούσαν τα θαλασσινά. Το «γκάρουμ» ήταν ένα είδος σάλτσας φτιαγμένο από ψάρι, αλάτι και διάφορα άλλα υλικά.Οι αρχαίοι Ρωμαίοι συνήθιζαν να τρώνε μισοξαπλωμένοι. Τα κύρια γεύματά τους ήταν το μεσημεριανό, το πρόγευμα και το δείπνο.
Οι αρχαίοι Ρωμαίοι κατέτασσαν το ελαιόλαδο σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα με την πίεσή τους. Στην αρχή δεν καλλιεργούσαν ελιές στην ίδια την Ιταλία όμως αργότερα καλλιεργούσαν και στην Ιταλία. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι αντέγραψαν πολλές τακτικές για την καλλιέργεια της ελιάς από τους αρχαίους Έλληνες Οι αρχαίοι Ρωμαίοι γενικά είχαν μία ισορροπημένη διατροφή.
Τα γεύματα των αρχαίων Ρωμαίων ήταν απλά και λυτά. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι δεν ήταν επαγγελματίες μάγειρες όμως μετά τους πολέμους άρχισαν να παίρνουν σκλάβους και να τους κάνουν μάγειρες, ζαχαροπλάστες κ.τ.λ. Η διατροφή τους περιλάμβανε μεγάλη ποικιλία οστρακοειδών και ψαριών. Μάλιστα λένε ότι τα γατόψαρα ερχόντουσαν πάνω στο τραπέζι τους ζωντανά για να τους πείσουν πόσο φρέσκα ήταν.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΚΕΛΛΑ A2