Trans λιπαρά.

Facebooktwitterpinterest

Τι προκαλούν στην υγεία;
Η κατανάλωσή τους αυξάνει τα επίπεδα κακής χοληστερόλης στο αίμα, μειώνει την καλή χοληστερόλη και συσχετίζεται με σαφώς αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ταυτόχρονα, τα τρανς λιπαρά ενσωματώνονται στις κυτταρικές μεμβράνες, δρουν επιβαρυντικά σε καταστάσεις όπως η υπογονιμότητα, η ενδομητρίωση, η νόσος του Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Είναι χαρακτηριστικό πως, για κάθε 2% αύξηση των θερμίδων που προσλαμβάνει ένας οργανισμός από τρανς λιπαρά, διπλασιάζεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Σύμφωνα με την αμερικανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση CSPI (Κέντρο για την Επιστήμη στην Υπηρεσία της Κοινωνίας), η απομάκρυνση των τεχνητών τρανς λιπαρών οξέων από τη διατροφική αλυσίδα θα έσωζε τη ζωή τουλάχιστον 11.000 – 30.000 ανθρώπων, αποφέροντας οικονομικά οφέλη της τάξης του 1 τρισ. δολαρίων μέσα στην επόμενη 20ετία.

http://www.gastronomos.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.