Ακόμα και η HDL χοληστερόλη μπορεί να κάνει κακό στις αρτηρίες
Η HDL («καλή») χοληστερόλη υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να οξειδωθεί, να χάσει τις προστατευτικές της ιδιότητες και να διευκολύνει τη δημιουργία φλεγμονής και αθηροσκλήρωσης, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine.
Ομάδα ερευνητών από την Κλινική Κλίβελαντ, με επικεφαλής τον Δρ Στάνλεϊ Χέιζεν, ανακάλυψε για πρώτη φορά τις ακριβείς χημικές διεργασίες που μετατρέπουν την HDL («καλή») σε LDL («κακή») χοληστερόλη, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα διαγνωστικό τεστ αλλά και νέα φάρμακα ελέγχου της χοληστερόλης.
Όπως είναι γνωστό, η HDL (υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη) έχει την ικανότητα να «καθαρίζει» τις αρτηρίες διευκολύνοντας την κυκλοφορία του αίματος και μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο θρόμβωσης. Αντιθέτως, η LDL (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη) συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών δημιουργώντας πλάκες, οι οποίες μπορεί να αποκολληθούν και να συντελέσουν στην πρόκληση καρδιαγγειακού επεισοδίου.
Μια υψηλή αναλογία HDL προς LDL χοληστερόλη θεωρείται θετική για την υγεία. Όμως, η νέα έρευνα δείχνει ότι η HDL χοληστερόλη συνιστά μια μάλλον περίπλοκη περίπτωση, καθώς είναι δυνατό να τροποποιηθεί στα τοιχώματα των αρτηριών και να προκαλέσει δυσλειτουργία στην κυκλοφορία του αίματος.
Συγκεκριμένα, μια μεγάλη ποσότητα της απολιποπρωτεϊνης Α1 (apoA1), της βασικής πρωτεΐνης που περιέχεται στην HDL και της προσδίδει τις καρδιοπροστατευτικές ιδιότητές της (επειδή διευκολύνει την απομάκρυνση της χοληστερόλης από τις αρτηρίες και την μεταφορά της στο ήπαρ), είναι δυνατό να οξειδωθεί πάνω στο τοίχωμα της αρτηρίας και έτσι να γίνει επιβλαβής. Μικρές ποσότητες αυτής της μη φυσιολογικής HDL χοληστερόλης μπορούν να ανιχνευθούν στο αίμα.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν εξετάσεις σε δείγμα 627 ατόμων και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της μη φυσιολογικής HDL χοληστερόλης, μπορούν να αποτελέσουν προγνωστικό δείκτη καρδιαγγειακού κινδύνου, καθώς και να αποτελέσουν τη βάση φια την ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά της υπερχοληστερολαιμίας.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
Πηγή: In.gr