Όριο συνταγογράφησης ανά ιατρό

Facebooktwitterpinterest
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΟΡΙΟ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Προς τον κ. Δ. Κόντο
Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

Θέμα: Όριο συνταγογράφησης ανά ιατρό
Κύριε Πρόεδρε,
Δεκάδες μέλη της εταιρείας μας απευθύνονται καθημερινά σε εμάς για να εκφράσουν την  έντονη ανησυχία τους σχετικά με τα όρια συνταγογράφησης (Αρθρο 16, της Απόφασης 3457 : Ρύθμιση θεμάτων  τιμολόγησης φαρμάκων, ΦΕΚ : 64/16.1.2014) , τα οποία θέτουν σημαντικά προβλήματα στην ιατρική τους λειτουργία και ιδιαίτερα στους νέους συναδέλφους.
 Ήδη με το δελτίο τύπου της 7/2/2014  ανακοινώθηκε η εξαίρεση από την μείωση του ορίου συνταγογράφησης (στο 80% του περσινού) κάποιων κατηγοριών  ασθενών  που συνταγογραφουν σε νοσοκομεία, χωρίς να είναι σαφές αν τα κέντρα υγείας ή τα εξωτερικά ιατρεία περιλαμβάνονται σε αυτά, τα οποία εξυπηρετούν ένα μεγάλο αριθμό  ασθενών.  Οι αλλαγές  στα όρια της συνταγογράφησης  και στην οργάνωση της πρωτοβάθμιας  φροντίδας πρέπει , στη μεταβατική περίοδο  που διανύουμε,  να λάβουν  υπόψη  ότι  τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, που εξυπηρετούν ένα μεγάλο όγκο σοβαρών περιστατικών   δεν μπορούν   να παρέχουν  επιστημονικά επαρκείς υπηρεσίες  υπό την πίεση  των κυρώσεων από την υπέρβαση του ορίου συνταγογράφησης.
Η ουσιαστική διακοπή της λειτουργίας των ιατρείων του ΙΚΑ το τελευταίο δίμηνο έχει προκαλέσει σημαντική αύξηση της προσέλευσης σε άλλα διαθέσιμα δημόσια και ιδιωτικά ιατρεία. Ο στόχος της μείωσης κατά 20% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο γίνεται έτσι ακατόρθωτος, χωρίς σοβαρή υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών.
Η δυνατότητα, ειδικά για τους νέους συναδέλφους να έχουν ως όριο συνταγογράφησης τον μέσο όρο της ειδικότητας αποτελεί μεν σημαντική βελτίωση, η οποία όμως  εν μέρει αναιρείται από τον αριθμό των 400 ασθενών που καλούνται να εξυπηρετήσουν οι συμβεβλημένοι ιατροί.
Σε ότι αφορά την ειδικότητα της ψυχιατρικής, τονίζουμε τον σημαντικότατο ρόλο της φαρμακευτικής αγωγής  στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που ζουν στην κοινότητα και τον αποφασιστικό ρόλο που είχε η φαρμακευτική αγωγή στην δραστική μείωση της προσφυγής στις μακροχρόνιες νοσηλείες του παρελθόντος. Η υπότροπή στις μείζονες ψυχικές διαταραχές είναι βεβαιότητα όταν διακοπεί η φαρμακευτική θεραπεία και η τακτική ψυχιατρική παρακολούθηση.  Οι  νοσηλείες των ασθενών με ψυχική διαταραχή που παρουσιάζουν υποτροπή της νόσου   έχουν ως κύρια αιτία την ελλιπή φαρμακευτική αγωγή  και είναι αυτές που τελικά αυξάνουν  τις δαπάνες  για τους σοβαρά  πάσχοντα ψυχικά ασθενείς  και όχι η συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή.
Ζητούμε:
 Η εφαρμογή του μέτρου να  θεωρηθεί ως  απλή οδηγία προς τους  ιατρούς, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να μελετηθεί η δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου, ανά ειδικότητα και τύπο παθήσεων , ειδικά των χρονίων και να προσαρμοστεί  στις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας των ιατρείων.
Πιστεύουμε ότι οι παραπάνω διαπιστώσεις δεν αφορούν  μόνο την ειδικότητα της Ψυχιατρικής  και  ο στόχος της επιστολής μας είναι διπλός. Πρώτα να σας  γνωστοποιήσει τις σοβαρές μας ανησυχίες και στη συνέχεια να σας διαβεβαιώσει για την διάθεση μας να βοηθήσουμε κάθε  μείωση των δαπανών που θα εναρμονίζεται με  ένα αξιόπιστο πρωτόκολλο φροντίδας.
                Ο Πρόεδρος                                              Ο Γεν. Γραμματέας
        Καθηγητής Ι. Γκιουζέπας                                    Κων/νος Κόντης
                                                                               τ. Διευθυντής Ψ.ΝΑ.
Κοιν. :  • Υπουργό Υγείας, κ. Α. Γεωργιάδη
             • Υφυπουργό Υγείας, κ. Ζ. Μακρή
             • Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας
             • Πρόεδρο ΙΣΑ, κ. Γ. Πατούλη
             • Πρόεδρο ΠΙΣ, κ. Μ. Βλασταράκο
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.