Miκρασιάτικο καζάν ντιπί (ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ)
ΥΛΙΚΑ
– 1 λίτρο γάλα (ή αν βρείτε γάλα βουβαλιού)
– ½ κούπα ρυζάλευρο (ή νισεστέ)
– ¼ κούπας ζάχαρη
– 1 κουταλάκι ανθόνερο
– 3-4 κουτ. σούπας ζάχαρη (για το κάψιμο)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε μεγάλη κατσαρόλα, βράζουμε το γάλα, το ρυζάλευρο (ή το νισεστέ), τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνέχεια για να μη σβολιάσει και να μη κολλήσει η κρέμα. Σε λίγη ώρα θα δείτε ότι αρχίζει να πήζει. Θέλουμε μια –σχεδόν- σφιχτή, παχύρευστη όμως κρέμα, γιατί μετά θα πήξει και στη διαδικασία του ψυγείου. Έπειτα, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το ανθόνερο, ανακατεύουμε ελαφρά και βάζουμε τη κρέμα στην άκρη, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην πιάσει κρούστα.
2. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι (ή σε αντικολλητικό ταψάκι), ρίχνουμε 3-4 κουταλιές ζάχαρη και τη λιώνουμε. Mε κουτάλι, βοηθάμε να πάει η ζάχαρη σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού, ή του ταψιού, παίρνοντας ένα ελαφρύ χρώμα καραμέλας (προσοχή, όχι πολύ σκούρο χρώμα γιατί θα πικρίσει). Στη συνέχεια, παίρνουμε μια κουτάλα με μια μεγάλη δόση κρέμας και τη ρίχνουμε στην λιωμένη ζάχαρη. Αφήνουμε να πάρει δύο-τρείς βράσεις ώσπου να δούμε ότι η καραμέλα βγαίνει σιγά-σιγά από τα πλάγια. Τότε, τραβάμε το τηγάνι (ή το ταψάκι) από τη φωτιά, αδειάζουμε όλη την υπόλοιπη κρέμα στην επιφάνεια του, το ξαναβάζουμε στο μάτι της κουζίνας και ελέγχουμε για το αν έχει «καεί» από κάτω ο πάτος. Για να το δούμε αυτό, σηκώνουμε προσεκτικά με σπάτουλα την άκρη της κρέμας και παρακολουθούμε ώσπου να αποκτήσει το γνωστό χρώμα του καζάν ντιπί (βλέπε φωτογραφία). Μόλις συμβεί αυτό, απομακρύνουμε από την φωτιά το γλυκό, το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο. Καλό είναι το καζάν ντιπί να καταναλωθεί την ίδια μέρα. Όταν θελήσουμε να σερβίρουμε, αναποδογυρίζουμε το γλυκό με σπάτουλα ώστε να εμφανιστεί από πάνω η «καμένη» ζάχαρη.
Χρόνος εκτέλεσης: 45 λεπτά
Μερίδες: 4