Τα γλυκαντικά στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Ο ρόλος που μπορούν να παίξουν τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά στην αντιμετώπιση της αύξησης της επιδημίας παχυσαρκίας και των κρουσμάτων διαβήτη τύπου ΙΙ, αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων στο πλαίσιο του 2ου συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών (International Sweeteners Association – ISA), που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 2 Απριλίου.
Η εκπαίδευση των καταναλωτών και η παροχή τεκμηριωμένης επιστημονικής πληροφορίας με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα σωστών επιλογών, αποτελούν βασικά στοιχεία της αποστολής της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών. Το εν λόγω συνέδριο αποτέλεσε ευκαιρία για να συναντηθεί μια παγκόσμιας κλάσης ομάδα εμπειρογνωμόνων πολλαπλών ειδικοτήτων, μεταξύ των οποίων ο Δρ Ρομπέρτο Μπερτολίνι, επιστημονικός επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), και οι καθηγητές Τζέιμς Χιλ και Άνταμ Ντρεβνοβσκι.
Ο Δρ Μπερτολίνι, επιστημονικός επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου, τονίζοντας τις πραγματικές προκλήσεις που η Ευρώπη αντιμετωπίζει στον τομέα της υγείας και παρουσιάζοντας ορισμένα εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία:
«Σε 46 χώρες στην περιοχή της Ευρώπης τα υπέρβαρα άτομα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% του πληθυσμού και τα παχύσαρκα πάνω από το 20%. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι το 63% των ενηλίκων δεν κατορθώνουν να φτάσουν τα ελάχιστα συνιστώμενα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, ενώ μόνον το 20% των κοριτσιών ηλικίας 11 ετών και το 30% των αγοριών ηλικίας 11 ετών αναφέρουν ότι ασκούν κάποιου είδους σωματική δραστηριότητα μέτριας έντασης για τουλάχιστον μία ώρα κάθε μέρα».
Σε συνέχεια της επισκόπησης που ο Δρ Μπερτολινι παρουσίασε σχετικά με το μέγεθος του προβλήματος της παχυσαρκίας, ο καθηγητής Άνταμ Ντρεβνοβσκι, ειδικός παγκοσμίου φήμης σε θέματα πρόληψης και θεραπείας της παχυσαρκίας από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, μίλησε για τη νέα του έρευνα, τονίζοντας ότι:
«Βρήκαμε ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά εφαρμόζουν επίσης ένα πιο υγιεινό, ισορροπημένο διαιτολόγιο και είναι πιο δραστήριοι σωματικά. Επιπλέον, αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι στο μέλλον η έρευνα στον τομέα της υγείας πρέπει να συμπεριλάβει την στοχευμένη γεωγραφική και κοινωνιολογική ανάλυση σε μικρο-επίπεδο, ώστε να εξάγει συναφή συμπεράσματα. Τα δεδομένα σε τοπικό επίπεδο μπορούν να δείξουν, ακόμη και σε επίπεδο ταχυδρομικού κωδικού, ποιες γειτονιές πλήττονται περισσότερο από την παχυσαρκία και το διαβήτη, κάτι που μας προσφέρει πολύ μεγαλύτερη αντίληψη άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων, πέρα από το ποιες τροφές καταναλώνουμε».
Στη συνέχεια, ο καθηγητής Τζέιμς Χιλ, αμερικανός ειδικός σε θέματα παχυσαρκίας και Καθηγητής Παιδιατρικής και Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, είπε ότι το μυστικό της καλύτερης διαχείρισης του σωματικού βάρους είναι: «να τρώμε πιο έξυπνα και να κινούμαστε περισσότερο. Στην έρευνά μας, βρήκαμε ότι η υιοθέτηση μικρών αλλαγών σε καθημερινή βάση, όπως για παράδειγμα η επιλογή τροφίμων και ροφημάτων χαμηλών θερμίδων, μπορεί να έχει σημαντική διαφορά σε βάθος χρόνου, όσον αφορά στη διατήρηση του σωματικού βάρους».
Η καθηγήτρια Κολετ Σορτ, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών (ISA), δήλωσε: «Σήμερα, κορυφαίοι πανεπιστημιακοί μας μίλησαν για τη σημασία που έχει η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη και για τον τρόπο με τον οποίο τα γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων μπορούν να παίξουν ένα ρόλο σε αυτή. Μας είπαν ότι γεννιόμαστε με έμφυτη προτίμηση για τη γλυκιά γεύση και ότι, επομένως, το να απομακρύνουμε εντελώς τη γλυκιά γεύση από τη διατροφή μας δεν είναι ούτε επιθυμητό ούτε ρεαλιστικό – και εδώ ακριβώς είναι που τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, παρέχοντας γλυκιά γεύση με λίγες ή καθόλου θερμίδες. Είμαστε περήφανοι που υποκινούμε και υποστηρίζουμε το διαρκή διάλογο ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα, τους αρμόδιους για τη χάραξη πολιτικών, τους επαγγελματίες υγείας και τη βιομηχανία, ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλοι μας χρησιμοποιούμε τα καλύτερα δυνατά αποδεικτικά στοιχεία και τις καλύτερες πηγές για να βοηθήσουμε να αντιμετωπιστούν αυτές οι σύγχρονες προκλήσεις υγείας».
Το Συνέδριο ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής για τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα, αναδεικνύοντας τον κατεπείγοντα χαρακτήρα που οι αρμόδιοι για τη χάραξη των πολιτικών της Ευρώπης και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη αποδίδουν στο θέμα. Με αυτό κατά νου, η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) θα επιδιώξει να συμμετάσχει σε κύρια ζητήματα σχετικά με τις προτεραιότητες στον τομέα της υγείας, καθώς και να προβάλει τα οφέλη που τα γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων προσφέρουν, ως μέρος της λύσης.