Λαπαροσκοπική & Ρομποτική Χολοκυστεκτομή
Σε ορισμένες παθολογικές καταστάσης της ‘χολής’ (χοληδόχου κύστεως), ο ιατρός σας θα συστήσει χολοκυστεκτομή, δηλαδή χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως. Τέτοιες περιπτώσεις περιλαμβάνουν τη συμπτωματική χολολιθίαση (πέτρες στη ‘χολή’), τη χολοκυστίτιδα (φλεγμονή του τοιχώματος της ‘χολής’), δυσκινησία του τοιχώματος της ‘χολής’ και άλλες.
Η χολοκυστεκτομή πραγματοποιείται πλέον λαπαροσκοπικά, δηλαδή μέσω 4 μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 0,5-1 cm ενώ η κλασσική (ανοικτή) χολοκυστεκτομή παραμένει χρήσιμη σε περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η λαπαροσκοπική τεχνική. Η Ρομποτική Χολοκυστεκτομή αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και πραγματοποιείται μέσω μιας τομής 1,5 cm, με χρήση ρομποτικού συστήματος.
Κατά τη χολοκυστεκτομή, ο χειρουργός Σ.Κ.Χειρίδης αφού αποκτήσει πρόσβαση στην κοιλιά και διοχετεύσει αέριο (διοξείδιο του άνθρακα) για να δημιουργήσει τον απαραίτητο χώρο εργασίας (πνευμοπεριτόναιο), θα ελέγξει καταρχάς όλη την κοιλιά. Στη συνέχεια θα κόψει τυχόν συμφύσεις (αντιδραστικός ιστός στην κοιλιά) γύρω από τη ‘χολή’, και στη συνέχεια θα παρασκευάσει τα στοιχεία της (κυστικός πόρος, κυστική αρτηρία) και αφού τα αναγνωρίσει θα τα κόψει μεταξύ ειδικών κλιπ. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία που κόβουν ενώ καυτηριάζουν (διαθερμίες) θα αποκολλήσει σταδιακά τη ‘χολή’ από τη θήκη της μέσα στο συκώτι. Η ‘χολή’ αφαιρείται από το κεντρικό τραύμα εντός ειδικής σακούλας. Τα τραύματα ράβονται ενδοδερμικά και το δέρμα συμπλησιάζεται στην αρχική του θέση.
Όταν ξυπνήσετε, μπορεί να αιθάνεστε λίγο ζάλη από τη νάρκωση. Κλείστε τα μάτια και αναπνέετε βαθιά. Θα μεταφερθείτε στην ανάνηψη μέχρι να συνέλθετε τελείως.