Με ένα απλό τέστ θα διαγνώσκεται η φυματίωση.

Facebooktwitterpinterest

Μια διεθνής επιστημονική ομάδα παρουσίασε ένα καινούριο πειραματικό τεστ που θα μπορούσε να διαγνώσει τη φυματίωση στα παιδιά γρήγορα και αξιόπιστα σε σχέση με τις υπαρχουσες μεθόδους. Η φυματίωση προκαλείται από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης (γνωστο και ως βάκιλλος του Koch) και συνήθως προσβάλλει τους πνεύμονες, αλλά και άλλα όργανα. Παρόλο που είναι μια νόσος ιάσιμη, σκοτώνει σχεδόν 1 εκατομμύριο ενήλικες και παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πάνω από 500.000 βρέφη και παιδιά νοσούν κάθε χρόνο παγκοσμίως, ενώ εκτιμάται ότι περί τα 75.000 πεθαίνουν από τη νόσο. Εκτιμάται ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι ακόμα μεγαλύτεροι δεδομένης της μεγάλης δυσκολίας στη διάγνωση της νόσου, που βασίζεται ακόμα στον εντοπισμό της βακτηρίου της ασθένειας με την εξέταση πτυέλων στο μικροσκόπιο, μέθοδος που χρονολογείται από το 1882.

Μαζί με μια μεγάλη ομάδα επιστημόνων αναζήτησαν την γονιδιακή υπογραφή της νόσου της φυματίωσης στο αίμα. Αφού εξέτασαν την έφραση όλων των γνωστών γονιδίων στο αίμα παιδιών που νοσούσαν από τη Νότια Αφρική, το Μαλάουι και την Κένυα, ανακάλυψαν ότι η συνδυασμένη έκφραση 51 γονιδίων μόνο είναι αρκετή για να διαγνώσει τη φυματίωση από άλλες ασθένεις.

Η ομάδα δημοσείευσε τη μελέτη στο διάσημο περιοδικό New England Journal of Medicine. Βασική συντάκτης της μελέτης η Ελληνίδα ερευνήτρια, Μυρσίνη Καφώρου, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Imperial του Λονδίνου στη Βιοπληροφορική, μια ειδικότητα αιχμής για την ιατρική επιστήμη. Η σύγχρονη ιατρική έρευνα είναι μια πολύπλοκη διαδικασία η οποία απαιτεί τη σύμπραξη επιστημόνων από διάφορα επιστημονικά πεδία και η κ. Καφώρου είναι υπεύθυνη για την ανάλυση των δεδομένων από το γονιδίωμα των ασθενών, η οποία απαιτεί τη χρήση ισχυρών υπολογιστικών συστημάτων.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως καλύτερες διαγνωστικές μεθόδους καθώς τα συμπτώματα της φυματίωσης είναι κοινά με πολλές άλλες ασθένειες και τα τεστ που χρησιμοποιούνται δεν δίνουν αξιόπιστα αποτελέσματα στα παιδιά» δήλωσε στο Reuters ο καθηγητής, Μάικλ Λεβίν, του τμήματος παιδιατρικής του πανεπιστημίου Imperial College του Λονδίνου. Τώρα η ομάδα ελπίζει να μετατρέψει την ανακάλυψη αυτή σε ένα φτηνό τεστ που να λάβει ευρεία αποδοχή. Θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες, αλλά ήδη έγινε μια πολλά υποσχόμενη αρχή.

πηγή: New England Journal of Medicine

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.