Πρόστιμο-ρεκόρ 490 εκατ. δολ. στη GlaxoSmithKline επέβαλε η Κίνα

Facebooktwitterpinterest

Δωροδοκούσε Κινέζους γιατρούς ακόμη και με παλλακίδεςΠρόστιμο-ρεκόρ ύψους 490 εκατ. δολαρίων επέβαλαν οι κινεζικές αρχές στη βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline (GSK). Πρόκειται για την τεράστια υπόθεση δωροδοκιών που κατέβαλε σε γιατρούς και νοσοκομεία η GSK, προκειμένου να συνταγογραφούν και εν γένει να… προτιμούν τα προϊόντα της στην Κίνα.

Το δικαστήριο της πόλης Σανγκσά στην επαρχία Χουνάν, που επέβαλε το πρόστιμο, καταδίκασε καταδίκασε επίσης τον πρώην επικεφαλής της εταιρείας στην Κίνα Μαρκ Ρέιλι σε τριετή φυλάκιση με αναστολή, ενώ ζήτησε την απέλασή του. Και άλλα στελέχη της GSK καταδικάστηκαν σε μικρότερες ποινές φυλάκισης με αναστολή.
Τον Ιούλιο του 2013 οι κινεζικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι ερευνούν ανάμιξη της γιγαντιαίας φαρμακευτικής εταιρείας σε σκάνδαλο διαφθοράς. Η έρευνα έδειξε ότι η GSK είχε δημιουργήσει και συντηρούσε ένα δίκτυο χρηματισμού γιατρών, νοσοκόμων και διοικητικών στελεχών κινεζικών νοσοκομείων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των κατηγόρων, η εταιρεία είχε πετύχει παράνομα κέρδη περίπου 150 εκατ. δολαρίων από τη δραστηριότητα αυτή.
«Διδαχθήκαμε»
Η GSK δημοσιοποίησε μια ανακοίνωση με την οποία απολογείται στην κινεζική κυβέρνηση και στο λαό της χώρας.
«Διδαχθήκαμε άπαντες και εξακολουθούμε να διδασκόμαστε από την υπόθεση αυτή. Η GSK έχει παρουσία στην Κίνα εδώ και σχεδόν εκατό χρόνια και θα παραμείνει αφοσιωμένη στη χώρα και στο λαό της», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Αντριου Ουίτι.
Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι τα «δωράκια» δεν αφορούσαν μόνο χρήματα αλλά και ερωτικές υπηρεσίες.
Κομβικό ρόλο διαφθορέα στο «σύστημα GSK» διαδραμάτιζαν οι ιατρικοί επισκέπτες. Κάθε επισκέπτης που στρατολογούνταν για «πονηρούς σκοπούς» από τη βρετανική εταιρεία έπαιρνε τους δρόμους της Κίνας με έναν κατάλογο (νοσοκομειακών κατά κανόνα) γιατρών και με 10.000 γουάν (περίπου 1.200 ευρώ) στην τσέπη.
Κάθε γιατρός που στρατολογούσαν οι ιατρικοί επισκέπτες και μετατρεπόταν ως εκ τούτου σε «φίλο της εταιρείας», ενθυλάκωνε 20 γουάν (2,40 ευρώ) για κάθε συσκευή εισπνοής για ασθματικούς που συνταγογραφούσε. Ενθυλάκωνε επίσης 10 γουάν (1,20 ευρώ) για κάθε σπρέι για το συνάχι της Glaxo που χορηγούσε στους ασθενείς του.
Και υπηρεσίες σεξ
Συνολικά το 7% έως 10% του τζίρου της βρετανικής εταιρείας στην Κίνα κατέληγε στους προσωπικούς λογαριασμούς των γιατρών, σύμφωνα με το κινεζικό κατηγορητήριο. Κατέληγε όμως και στο… κρεβάτι τους. Με τη μορφή μιας καλλίγραμμης Κινέζας, φυσικά. Διότι εκτός από τα μετρητά, η εταιρεία πρόσφερε στους γιατρούς την ευκαιρία συμμετοχής σε εικονικά συνέδρια, τους πρόσφερε ταξίδια, ενώ είχε προσλάβει και «ιατρικές επισκέπτριες» πρόθυμες να ικανοποιήσουν «κάθε πιθανή ανάγκη των γιατρών, ακόμη και σεξουαλική», σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα.
Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με την GSK οι κινεζικές αρχές ξεκίνησαν αιφνιδιαστικές επισκέψεις για τη συλλογή πιθανών ενοχοποιητικών στοιχείων σε πολλές δυτικές φαρμακευτικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Σύμφωνα με τον ξένο τύπο, έρευνες έχουν διεξαχθεί στα γραφεία της γερμανικής Bayer, της ελβετικής Novartis, της βρετανο-σουηδικής AstraZeneca, της αμερικανικής Eli Lilly, της γαλλικής Sanofi και της δανέζικης Lundbeck.
Ενδημική η διαφθορά
Από το «πάρτι» των δωροδοκιών στο χώρο του φαρμάκου δεν λείπουν πάντως και οι εγχώριες εταιρείες. Όπως αποκαλύφθηκε η κινεζική φαρμακοβιομηχανία Chia Tai Tianqing έχει δωροδοκήσει γιατρούς προσφέροντάς τους ταξίδια στην Ταϊλάνδη και την Ταϊβάν.
Περισσότεροι από 1.000 γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι από 73 νοσοκομεία στην πόλη Ζανγκζού, στη νοτιοανατολική επαρχία Φουιζάν, βρέθηκαν να δωροδοκούνται από κινέζικες φαρμακευτικές εταιρείες, σύμφωνα με τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης
Καψύλης Αλέξανδρος
http://www.tovima.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.