Νεότερες εξελίξεις στην ογκολογία

Σοκάρει η προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον καρκίνο Facebooktwitterpinterest
O Καθηγητής Δημήτριος Μπαφαλούκος Ογκολόγος Παθολόγος, αναφέρει τις σημαντικότερες εξελίξεις συμβαίνουν στις στοχευμένες θεραπείες δηλαδή στη χρήση ειδικών φαρμάκων τα οποία στοχεύουν συγκεκριμένες μεταλλάξεις γονιδίων, υπεύθυνων κυρίως για τη μεταστατική νόσο, που είναι διαφορετικά για κάθε όγκο. 
 
Πολλές και σημαντικές εξελίξεις έχουν σημειωθεί στην Ογκολογία τα 2 τελευταία χρόνια. 

 
Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Συνεδρίου Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο παρουσιάστηκαν νέες γνώσεις και πληροφορίες για τη θεραπεία διάφορων μορφών καρκίνων. 
 
Οι σημαντικότερες εξελίξεις συμβαίνουν στις στοχευμένες θεραπείες δηλαδή στη χρήση ειδικών φαρμάκων τα οποία στοχεύουν συγκεκριμένες μεταλλάξεις γονιδίων, υπεύθυνων κυρίως για τη μεταστατική νόσο, που είναι διαφορετικά για κάθε όγκο.
 
ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ σε ασθενείς με αδενοκαρκίνωμα και μοριακή έκφραση ALK το φάρμακο Crizotinib βρέθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε σύγκριση με την χημειοθεραπεία. Η τοξικότητα του φαρμάκου ήταν ήπια και δεν προκάλεσε προβλήματα στη ποιότητα ζωής των αρρώστων. 
 
Επίσης, στους ασθενείς με αδενοκαρκίνωμα που έχουν μετάλλαξη στο EGFR το φάρμακο Afatinib απεδείχθη καλύτερο από τη χημειοθεραπεία. Αξιοσημείωτο είναι ότι βελτίωσε τη συνολική επιβίωση των ασθενών εκείνων που είχαν μετάλλαξη του EGFR στο εξώνιο 19. Ένα άλλο νέο φάρμακο που δοκιμάζεται με επιτυχία είναι το Ceritinib.
 
Όσον αφορά στον ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ που είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άντρα, η προσθήκη χημειοθεραπείας με Docetaxel στην ορμονική θεραπεία αυξάνει την επιβίωση των ασθενών σε σχέση με την ορμονοθεραπεία μόνη της που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.
 
Στο ΜΕΛΑΝΩΜΑ επίσης για πρώτη φορά ανακοινώθηκαν πολυετείς επιβιώσεις, αφενός με στοχευμένες θεραπείες στους ασθενείς που φέρουν μετάλλαξη στο BRAF γονίδιο, αφετέρου με την ανοσοθεραπεία με τα καινούργια φάρμακα Ipilimumab και Nivolumab.
 
To Ipilimumab επιπλέον σε πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι όταν χορηγηθεί προφυλακτικά σε μελανώματα υψηλού κινδύνου να υποτροπιάσουν, προσφέρει όφελος στο ελεύθερο νόσου διάστημα.
 
Οι BRAF αναστολείς Vemurafenib και Dabrafenib εάν συνδυαστούν με ΜΕΚ αναστολείς όπως το Trametinib και το Cobimetinib προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά στο ελεύθερο νόσου διάστημα και στην επιβίωση των ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα. 
 
Οι ανταποκρίσεις πλέον σημειώνεται στο 70% των ασθενών, διαρκούν περισσότερο από ένα έτος και το 20% που λαμβάνουν αυτές τις θεραπείες επιβιώνουν πλέον των 3 ετών.
 
Στον ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ανακοινώθηκε ότι και στις προ εμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορεί να χρησιμοποιηθούν αναστολείς της αρωματάσης σε συνδυασμό με φάρμακα που αναστέλλουν τη λειτουργία των ωοθηκών με συγκρίσιμα αποτελέσματα με τον συνδυασμό ταμοξιφαίνης και φαρμακευτικής εμμηνόπαυσης.
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η μελέτη που αναφερόταν στη βελτίωση της γονιμότητας στις γυναίκες που έλαβαν χημειοθεραπεία και ήταν προ- εμμηνοπαυσιακές.
 
Η χορήγηση του ανάλογου LH – RH, που αναστέλλει την ωοθηκική λειτουργία, βοήθησε τις γυναίκες αυτές να τεκνοποιήσουν αργότερα στη ζωή τους.
 
Στον ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ τέλος η χορήγηση Bevacizumab ή Cetuximab και χημειοθεραπείες με FOLFOX ή FOLFIRI σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο παχέος εντέρου χωρίς μετάλλαξη στο K-RAS έδωσε παρόμοια αποτελέσματα. Επομένως η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από τα κλινικά χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς.
 
Σε ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΟΡΘΟΥ που έχει χρησιμοποιηθεί χημειο-ακτινοθεραπεία προ της εγχείρησης, η μετεγχειρητική χημειοθεραπεία με την προσθήκη Oxaliplatin έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε σχέση με την χορήγηση μόνο Fluorouracil και Leucovorin.
 
Συμπερασματικά φαίνεται ότι η θεραπευτική του καρκίνου αλλάζει σημαντικά και πολύ γρήγορα καθώς νέα φάρμακα προστίθενται στη φαρέτρα των ογκολόγων προς όφελος της ίασης ή της αύξησης της επιβίωσης ασθενών με νεοπλασματικά νοσήματα.
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.