Δίαιτες και κακή διατροφή.
Πόσο επηρεάζουν τελικά το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας;
Έχετε σκεφτεί το πόσο επηρεάζει η διατροφή και η δίαιτα το πεπτικό μας σύστημα;
Το Πάσχα, μετά την νηστεία τουλάχιστον της Μεγάλης Εβδομάδας, γευτήκαμε όλοι εδέσματα πλούσια σε λιπαρά αλλά και ποσότητες φαγητού μεγάλες και ακανόνιστες. Πολλοί υποσχεθήκαμε στον εαυτό μας ότι οι ποσότητες που φάγαμε δεν θα επαναληφθούν και ότι θα κάνουμε δίαιτα. Οι γυναίκες κυρίως , αμέσως μετά τις γιορτινές ημέρες, ακολουθούν κάποιο αυστηρό και στερητικό πρόγραμμα διατροφής προκειμένου να χάσουν τα περιττά κιλά και να εμφανιστούν χωρίς ατέλειες σε λίγους μήνες στην παραλία.
Η μετάβαση από τις μεγάλες ποσότητες φαγητού στην στέρηση δημιουργεί σοκ στον οργανισμό αλλά και περαιτέρω δυσλειτουργία στο πεπτικό μας σύστημα. Η απώλεια των περιττών κιλών ή η εξισορρόπηση μιας υγιεινής διατροφής δεν γίνεται μέσα σε μια μέρα αλλά ούτε και σε μια εβδομάδα. Οι απότομες αλλαγές στη διατροφή μας διαταράζουν το πεπτικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα η δυσκοιλιότητα να αποτελεί ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί από εμάς και που μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικό και επίπονο, σε σημείο που να επηρεάζει την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής μας.
Οι δίαιτες που περιλαμβάνουν τρόφιμα συνολικής ενεργειακής αξίας μικρότερης των 1.000 θερμίδων την ημέρα είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα δυσκοιλιότητας. Επιπρόσθετα είναι σύνηθες φαινόμενο κατά την περίοδο ενός προγράμματος αδυνατίσματος να μειώνουμε τον αριθμό των γευμάτων που μέχρι πρότινος λαμβάναμε ή ακόμη και να παραλείπουμε κάποιο γεύμα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το πρόβλημα επιδεινώνεται καθώς δεν πηγαίνει επαρκής ποσότητα τροφής στον εντερικό σωλήνα προκειμένου να συσσωρευτεί αρκετή ποσότητα αποβλήτων .Ταυτόχρονα απουσιάζουν σημαντικά συστατικά όπως οι φυτικές ίνες, από την έλλειψη φρούτων αλλά και οσπρίων στη διατροφή, ή άλλα τρόφιμα, που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Κατά την περίοδο ενός προγράμματος αδυνατίσματος συχνά εμφανίζεται το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας για πρώτη φορά σε κάποια άτομα ή η επιδείνωσή του σε όσα άτομα υπέφεραν από πριν. Όσο ευέλικτο και αν είναι το σώμα σας να χάνει εύκολα κιλά, εντούτοις χρειάζεται ένα ορισμένο διάστημα για να προσαρμοστεί σε κάθε αλλαγή. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που ενδέχεται να προκληθούν προβλήματα πέψης λόγω κατανάλωσης γευμάτων με ασυνήθιστα συστατικά ή καρυκεύματα ή σε ασυνήθιστες ώρες, το ίδιο μπορεί να γίνει και λόγω ξαφνικών και μεγάλων αλλαγών όταν κάνουμε μια δίαιτα.
Οι φυτικές ίνες, κυρίως οι αδιάλυτες, συμβάλλουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, αυξάνοντας το βάρος των κοπράνων και μειώνοντας τον χρόνο διέλευσής τους από το γαστρεντερικό σωλήνα. Παράλληλα, καλό είναι να τρώμε άφθονα δημητριακά ολικής αλέσεως καθώς και ψωμί ή άλλα προϊόντα που περιέχουν σπόρους ολικής αλέσεως όπως πίτουρο βρώμης και σίκαλη, μαύρο ψωμί, μη αποφλοιωμένο ρύζι, μακαρόνια ολικής αλέσεως και αρκετά όσπρια.
Τα πολλά γεύματα βοηθούν στη διατήρηση της καλής πέψης. Η τακτική λήψη μικρών γευμάτων παίζει σημαντικό ρόλο. Η πέψη μας επηρεάζεται όχι μόνο από αυτά που τρώμε αλλά και την ώρα που τρώμε. Οι σταθερές διατροφικές συνήθειες και ώρες φαγητού βοηθούν στην ανάπτυξη θετικών συνηθειών και βοηθούν το πεπτικό μας σύστημα.
Επίσης , η επαρκής κατανάλωση υγρών, βοηθά σημαντικά στην ομαλή διατήρηση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Θα πρέπει τουλάχιστον να πίνουμε δυο λίτρα την ημέρα. Το τσάι, το νερό, οι χυμοί και το ανθρακούχο νερό έχουν ευεργετική επίδραση στην ισορροπία των υγρών του οργανισμού μας.
Υπακτικά φάρμακα
Όταν το πρόβλημα επιμένει συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό ή το γιατρό σας για να σας χορηγήσει σκευάσματα κατά της δυσκοιλιότητας.
Η έγκαιρη έναρξη χρήσης του κατάλληλου φαρμάκου όπως είναι η δισακοδύλη (Dulcolax®) που διατίθεται μόνο στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή (λόγω του καλού προφίλ ασφάλειας), προσφέρει αποτελεσματική και προγραμματισμένη ανακούφιση σε 6-10 ώρες.
Η δισακοδύλη, χορηγούμενη από το στόμα, ρυθμίζει τη λειτουργία του εντέρου και βελτιώνει τα σχετιζόμενα με την δυσκοιλιότητα συμπτώματα όπως ο μετεωρισμός και το αίσθημα δυσφορίας ή και πόνου στην κοιλιά. Η προγραμματισμένη δράση της επιτρέπει στους πάσχοντες να ακολουθήσουν τους έντονους ρυθμούς ζωής, εφόσον η λήψη μπορεί να γίνει πριν το βραδινό ύπνο και να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα το επόμενο πρωί. Έτσι θα μειωθούν και οι επιπτώσεις της δυσκοιλιότητας στην ποιότητα ζωής και στις καθημερινές δραστηριότητες.
Επιπρόσθετα, δεν παρατηρείται ελάττωση της αποτελεσματικότητάς της δισακοδύλης (Dulcolax) με την πάροδο του χρόνου.
Η σωστή ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού συντελεί αναμφίβολα τόσο στην έγκαιρη διάγνωση όσο και στην τεκμηριωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί κάποιος να βρει στο site http://www.dyskoiliotita.gr