Τριπλό «χτύπημα» μέτρων για να μειωθούν οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ
Τριάδα μέτρων με σκοπό τη συγκράτηση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ προωθεί τώρα το υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια να βρει λύση στα συνεχή προβλήματα ρευστότητας του Οργανισμού. Με τη ροή εσόδων στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ να παρουσιάζει μόνιμα υστέρηση και τη δαπάνη φαρμάκου να τίθεται κάθε μήνα εκτός στόχου, η ηγεσία του υπουργείου ετοιμάζει σχέδιο τριών αξόνων για την ενίσχυση των εσόδων.
Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να μπει πλαφόν σε κατηγορίες φαρμάκων και αρχικά στα φάρμακα υψηλού κόστους. Το γεγονός πως ήδη κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ο προϋπολογισμός του φαρμάκου παρουσιάζει υπέρβαση τουλάχιστον 45 εκατ. ευρώ έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στα στελέχη του Οργανισμού, που βλέπουν πως παρά τις προσπάθειες για παρεμβάσεις τόσο στη συνταγράφηση γενοσήμων, όσο και στην τιμολόγηση των φαρμάκων, τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα.
Μέχρι τώρα οι «κλειστοί» προϋπολογισμοί αφορούσαν συνολικά τη δαπάνη του φαρμάκου (η οποία για φέτος έχει οριστεί στα 2 δισ. ευρώ). Πλέον όμως το υπουργείο Υγείας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσει πλαφόν ανά ομάδες σκευασμάτων (π.χ. για καρδιαγγειακές παθήσεις). Ήδη υπάρχει δυσαρέσκεια αναφορικά με το κονδύλι των ακριβών σκευασμάτων, που όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου, την τελευταία τετραετία αυξήθηκε από τα 400 εκατ. στα 700 εκατ. ευρώ. Αυτό που προσδοκάται είναι να σταματήσει ο μηνιαίος εκτροχιασμός της φαρμακευτικής δαπάνης, δεδομένου πως τα περιθώρια για αύξηση του συγκεκριμένου κονδυλίου είναι μηδαμινά, αλλά και να ελεγχθεί ποιες ομάδες φαρμάκων προκαλούν τις μεγαλύτερες δαπάνες, ώστε στη συνέχεια να ληφθούν ειδικότερα μέτρα.
Το δεύτερο μέτρο που αναμένεται να εφαρμοστεί είναι η ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων, δηλαδή να αναθεωρηθούν (το πιθανότερο προς τα κάτω όπως επισημαίνουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας) οι τιμές με τις οποίες ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τα νοσήλια και τις διαγνωστικές εξετάσεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει κατατεθεί στο υπουργείο Υγείας το προσχέδιο του νέου κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ, η εφαρμογή του οποίου όμως αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τις συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους.
Τέλος προχωρά η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης από τον ΕΟΠΥΥ, η οποία θα έχει ως μέλημα να πετυχαίνει χαμηλότερες τιμές στο κομμάτι των προμηθειών. Η επιτροπή Διαπραγμάτευσης ια αποτελείται από τέσσερις υποεπιτροπές: φαρμάκου, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης και δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Στόχος είναι να μειωθεί όσο γίνεται περισσότερος το κόστος των προμηθειών, ειδικά σε ότι αφορά τις ανάγκες των δομών του ΠΕΔΥ και των δημόσιων νοσοκομείων.
Βίκυ Κουρλιμπίνη