Μπορεί η σωστή διατροφή να συμβάλλει στη μείωση των αυξημένων Τριγλυκεριδίων;

Facebooktwitterpinterest

Έπειτα από την κατανάλωση τροφής, το σώμα μετατρέπει τις θερμίδες, ειδικά εκείνες που προέρχονται από υδατάνθρακες και λίπη, που δεν θα χρησιμοποιήσει άμεσα, σε τριγλυκερίδια, τα οποία αποθηκεύονται στα λιποκύτταρα και απελευθερώνονται ενδιάμεσα των γευμάτων, παρέχοντας στο σώμα ενέργεια.

 Σε κατάσταση νηστείας τα τριγλυκερίδια αίματος δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 150mg/dL.

Ο «Αμερικανικός Σύλλογος για την Καρδιά» συστήνει ιδανικά επίπεδα κάτω των 100mg/dL.

 Για να βελτιώσουμε τις αυξημένες τιμές πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιες απλές καθημερινές πρακτικές.

 Χαμηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών (πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, λιπαρά τυριά, κρέμα γάλακτος, λιπαρό κόκκινο κρέας, πέτσα πουλερικών)
Προτίμηση σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηροί καρποί, λιπαρά ψάρια – τόνος, σαρδέλα, σολομός, πέστροφα λίμνης)
Αυξημένη κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων (καρύδια, λιναρόσπορο, καστανό ρύζι, σολομός, τόνος, σκουμπρί, γαύρος)
Συστήνεται η κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα (σολομός, πέστροφα, σαρδέλα, τόνος)
Αποφυγή trans λιπαρών (τηγανιτά, σφολιάτες, junk food)
Χαμηλή κατανάλωση απλών σακχάρων (ζάχαρη, λευκό ψωμί ή φρυγανιά ή ζυμαρικά, ρύζι, πατάτα) και φρουκτόζης (μέλι, σταφίδα, αποξηραμένα φρούτα, πεπόνι, φράουλα, ροδάκινο, μπανάνα)
Προσοχή στα κρυμμένα σάκχαρα – πρόσθετα τυποποιημένων προϊόντων (σιρόπι καλαμποκιού, μελάσσα, συμπυκνωμένοι χυμοί κλπ)

Προτίμηση σε δημητριακά και αρτοσκευάσματα ολικής άλεσης
Αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
Προτίμηση σε πηγές φυτικών ινών, ημιάπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, άπαχο κρέας, ψάρια, θαλασσινά, πουλερικά, ξηροί καρποί, όσπρια
Αποφυγή αλκοόλ, ειδικά από υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα (άνδρες <2-3 ισοδύναμα την ημέρα, γυναίκες <1-2 ισοδύναμα την ημέρα)
Απόκτηση ενός υγιούς βάρους
Επιδίωξη δραστηριότητας τουλάχιστον 30 λεπτών τις 5 ημέρες της εβδομάδας.

Δεν είναι υποχρεωτικό λοιπόν να καταφύγουμε στη λήψη φαρμάκων για να μειώσουμε τα πιθανά αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Βοηθούμε τον οργανισμό μας αρχικά με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας και αν εξακολουθούν να είναι ανεβασμένες οι τιμές, καταφεύγουμε σε σκευάσματα, έπειτα από τη συνταγογράφηση του θεράποντος ιατρού μας.

Γιατί, μην ξεχνάμε πως «η τροφή είναι το φάρμακό μας».

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.