Για την πορτοκαλόπιτα
500 gr. Φύλλο κρούστας
2 ακέρωτα πορτοκάλια
180 gr. Χωριό soft με φρέσκο βούτυρο αγελάδος ανάλατο
4 αυγά
130 gr. ζάχαρη
350 gr. γιαούρτι στραγγιστό
1 ½ κουταλάκια του γλυκού baking powder
1 κάψουλα βανιλλίνη
Για το σιρόπι
200 ml. χυμό πορτοκαλιού
250 ml. νερό
400 gr. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλα
εκτέλεση
- Αφήνουμε τα αυγά, το γιαούρτι και το βούτυρο 30 λεπτά εκτός ψυγείου, τεμαχίζουμε το φύλλο σε μικρές λωρίδες και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν, προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 λεπτό.
- Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το γιαούρτι, την βανιλλίνη, το baking powder, τον χυμό και το ξύσμα από 2 πορτοκάλια, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Προσθέτουμε το φύλλο στο μείγμα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Μεταφέρουμε σε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος, μετρίου μεγέθους, το οποίο έχουμε αλείψει με το βούτυρο.
- Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα για 45 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Μέχρι να ψηθεί η πορτοκαλόπιτα, σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Χαράζουμε την πορτοκαλόπιτα ελαφρά με ένα κοφτερό μαχαίρι και περιχύνουμε κουταλιά-κουταλιά το σιρόπι.
- Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει.