Εμμηνόπαυση: Τι είναι αυτό;

Εμμηνόπαυση, ύπνος και κατάθλιψη:Πως συνδέονται Facebooktwitterpinterest

Η εμμηνόπαυση είναι το τέλος της εμμήνου ρύσεως. Είναι ένα σημείο καμπής, δεν είναι ασθένεια, αλλά μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ευημερία μιας γυναίκας. Παρά το γεγονός ότι η εμμηνόπαυση μπορεί να φέρει σωματική αναστάτωση από εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, και άλλα συμπτώματα, μπορεί επίσης να είναι η αρχή μιας νέας σημαντικής φάσης της ζωής μιας γυναίκας – και μια χρυσή ευκαιρία για να προφυλαχθεί από κινδύνους όπως η καρδιοπάθεια και η οστεοπόρωση .

Τι προκαλεί την εμμηνόπαυση;

Η ηλικία είναι η κύρια αιτία της εμμηνόπαυσης. Είναι το τέλος της δυνατότητας χρόνου τεκνοποίησης μιας γυναίκας, που προέρχεται από τις ωοθήκες οι οποίες σταδιακά επιβραδύνουν  τη λειτουργία τους. Ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις και ιατρικές θεραπείες μπορεί να προκαλέσουν επίσης εμμηνόπαυση. Αυτές περιλαμβάνουν τη χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών , χημειοθεραπεία, και θεραπεία πυελικής ακτινοβολίας. Η υστερεκτομή (χειρουργική αφαίρεση της μήτρας), χωρίς να αφαιρέσετε το ωοθήκες δεν οδηγεί στην εμμηνόπαυση, αν και δεν θα έχετε πια περιόδους.

Πότε ξεκινάει η εμμηνόπαυση;

Κατά μέσο όρο, η φυσιολογική εμμηνόπαυση ξεκινάει στις γυναίκες στην ηλικία των  51ετών όπως  σημειώνει το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ. Αλλά η εμμηνόπαυση μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα ή αργότερα. Μερικές γυναίκες αρχίζουν την εμμηνόπαυση από την ηλικία των 40, και ένα πολύ μικρό ποσοστό γύρω στα 60. Οι γυναίκες που καπνίζουν τείνουν να περνούν την εμμηνόπαυση λίγα χρόνια νωρίτερα από τους μη καπνιστές. Δεν υπάρχει αποδεδειγμένος τρόπος για να προβλέψουμε την ηλικία της εμμηνόπαυσης μιας γυναίκας.

Φυσιολογική εμμηνόπαυση
Οι ωοθήκες δεν σταματούν απότομα να λειτουργούν απλά επιβραδύνουν και αυτό συμβαίνει σταδιακά.
Η εμμηνόπαυση είναι ένα ορόσημο για τη ζωή της γυναίκας, είναι η ημέρα που σηματοδοτεί 12 μήνες σε μια σειρά από την τελευταία περίοδο της γυναίκας. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, είναι ακόμα δυνατό να μείνει μια γυναίκα έγκυος.
Η αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας αρχίζει να φθίνει και παρόλο που οι περίοδοί της να έχουν γίνει πιο απρόβλεπτες, οι ωοθήκες της εξακολουθούν να λειτουργούν και  μπορεί να έχουν ωορρηξία, αν και όχι απαραίτητα σε μηνιαία βάση.

Εμμηνόπαυση: Τι να περιμένετε

Η Εμμηνόπαυση επηρεάζει κάθε γυναίκα με διαφορετικό τρόπο. Μερικές γυναίκες φτάνουν στην εμμηνόπαυση φυσικά με λίγο ή καθόλου πρόβλημα, άλλες βιώνουν σοβαρά συμπτώματα που εμποδίζουν δραστικά τη ζωή τους. Όταν η εμμηνόπαυση αρχίζει ξαφνικά, μετά απο  χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία, η προσαρμογή μπορεί να είναι πολύ δύσκολη.
Εδώ τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να ποικίλλουν από γυναίκα σε γυναίκα.

Εμμηνόπαυση ,Αλλαγή στη  Περίοδο.

Καθώς πλησιάζει η εμμηνόπαυση, η εμμηνόρροια μιας γυναίκας κατά πάσα πιθανότητα θα αλλάξει. Αλλά αυτές οι αλλαγές μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα και σε περιόδους μπορεί να πάρει μικρότερη ή μεγαλύτερη, βαρύτερη  ή ελαφρύτερη, με περισσότερο ή λιγότερο χρόνο μεταξύ των περιόδων. Οι αλλαγές αυτές είναι φυσιολογικές, αλλά  συνιστάτε να δείτε  έναν γιατρό αν η περίοδός σας έρχεται πολύ κοντά η μία από την άλλη ή αν έχετε μεγάλη  αιμορραγία ή κηλίδες αίματος, και αν η περίοδός σας διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα.
Εμμηνόπαυση Σύμπτωμα: εξάψεις

Οι εξάψεις  είναι συχνό φαινόμενο της εμμηνόπαυσης. Είναι μια σύντομη αίσθηση θερμότητας που μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο και το λαιμό και να προκαλέσει προσωρινές κόκκινες κηλίδες στο στήθος, την πλάτη και τα χέρια. Εφίδρωση και ρίγη μπορεί να ακολουθήσουν.
Οι εξάψεις ποικίλλουν σε ένταση και συνήθως διαρκούν μεταξύ 30 δευτερολέπτων και 10 λεπτών.
Καλό είναι να έχετε κοντά σας έναν ανεμιστήρα ο οποίος θα σας βοηθήσει αρκετά , εάν μπορείτε να έχετε τακτική άσκηση, και να αποφεύγετε τα πικάντικα τρόφιμα και τα καυτερά, η διαχείριση άγχους μπορεί να σας βοηθήσει να να έχετε λιγότερες εξάψεις..

Εμμηνόπαυση και Ύπνος:

Οι νυκτερινές εξάψεις μπορεί να σας δημιουργήσουν πρόβλημα στον ύπνο και να σας προκαλέσει νυχτερινές εφιδρώσεις. Δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές ύπνου:

Να έχετε έναν ανεμιστήρα ή aircontition στο υπνοδωμάτιό σας.
Να αποφεύγετε τα βαριά κλινοσκεπάσματα.
Επιλέξτε λευκά βαμβακερά ή διαφανή υλικά για το νυχτικό σας.
Να έχετε ένα υγρό πανί στο κομοδίνο σας  για να δροσιστείτε γρήγορα, αν ξυπνήσετε από τη ζέστη και τον ιδρώτα.
Κρατήστε τα κατοικίδια ζώα έξω από την κρεβατοκάμαρά σας γιατί εκπέμπουν θερμότητα.
Συζητήστε με το γιατρό σας εάν τα προβλήματα ύπνου είναι συχνά.

Εμμηνόπαυση και σεξ

Τα λιγότερα οιστρογόνα μπορεί να οδηγήσουν σε  ξηρότητα του κόλπου που μπορεί να κάνει τη συνουσία να είναι επίπονη.
Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα κολπικό λιπαντικό για να γίνει η συνουσία πιο ευχάριστη.
Η σεξουαλικότητα  μπορεί επίσης να αλλάξει, προς το καλύτερο ή το χειρότερο, αλλά είναι  πολλοί οι παράγοντες εκτός από την εμμηνόπαυση – συμπεριλαμβανομένου του στρες, τα φάρμακα, την κατάθλιψη, κακός ύπνος, και προβλήματα σχέσεων που επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν προκύψουν προβλήματα στο σεξ και μην αρκείστε σε μια έτσι κι έτσι  σεξουαλική ζωή. Και να θυμάστε, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), δεν τελειώνουν με την εμμηνόπαυση. “Το Ασφαλέστερο” σεξ ακόμα μετράει.
Διαχείριση των σοβαρών συμπτωμάτων

Εάν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι ένα πρόβλημα, μιλήστε με το γιατρό σας. Αυτός ή αυτή μπορεί να σας βοηθήσει να σταθμίσει τους κινδύνους και τα οφέλη της ορμονικής θεραπείας, επίσης γνωστή ως θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια χαμηλών δόσεων, αντικαταθλιπτικά, φάρμακα πίεσης του αίματος, ή άλλα φάρμακα για να σας βοηθήσουν με τις εξάψεις και κολπική κρέμα οιστρογόνου. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας δώσει συμβουλές σχετικά με τη διατροφή, την άσκηση, τον ύπνο και τη διαχείριση του άγχους σας.
Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Διάφορα προϊόντα είναι διαθέσιμα για τη θεραπεία των εξάψεων και την κολπική ξηρότητα.
Ο FDA συνιστά να παίρνετε τις μικρότερες δόσεις που βοηθούν  και μόνο για μικρό χρονικό διάστημα, διότι μελέτες έχουν συνδέσει τη μακροχρόνια χρήση της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης σε αύξηση των καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων, θρόμβων και το καρκίνο του μαστού.

Εμμηνόπαυση Κινδύνους για την Υγεία

Με την εμμηνόπαυση αυξάνονται οι  πιθανότητες των καρδιακών παθήσεων (που είναι η Νο 1 αιτία θανάτου για τις γυναίκες των ΗΠΑ) και την οστεοπόρωση (λέπτυνση των οστών). Η απώλεια των οιστρογόνων μπορεί να παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στην καρδιακή νόσο μετά την εμμηνόπαυση αλλά η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης δεν συνιστάται για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου ή του εγκεφαλικού επεισοδίου. Φυσικά στην καρδιά και την υγεία των οστών είναι σημαντικός σε όλη τη ζωή μιας γυναίκας, αλλά εμμηνόπαυση σημαίνει ότι είναι πραγματικά καιρός να εντείνουν και να το πάρουν στα σοβαρά.
Εμμηνόπαυση: Παραμένοντας Υγιής

Κάνοντας έναν  υγιεινό τρόπο ζωής είναι σημαντικό για τη ζωή μιας γυναίκας. Και, δεν είναι πολύ αργά για να ξεκινήσει κατά την εμμηνόπαυση. Κάνε ένα τσεκ-απ που περιλαμβάνει τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα σας και κλείστε ραντεβού για μια μαστογραφία.
Η εμμηνόπαυση είναι μια μεγάλη στιγμή για να αναβαθμίσετε τη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα και τις δεξιότητες διαχείρισης του στρες – Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει τις σωστές οδηγίες και να σας προγραμματίσει για μια υγιή εμμηνόπαυση.
Ποία είναι τα Must της εμμηνόπαυσης

Ένα από τα πιο έξυπνα πράγματα που μια γυναίκα μπορεί να κάνει, καθώς αυτή μεταβαίνει στην εμμηνόπαυση είναι η  τακτική σωματική δραστηριότητα. Αυτό περιλαμβάνει αερόβια άσκηση για την καρδιά και ασκήσεις με βάρη για γερά κόκαλα – που επίσης μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του σωματικού βάρους και να δώσει ώθηση για καλή διάθεση. Ακόμα και αν μια γυναίκα δεν υπήρξε πολύ δραστήρια στα νεότερα χρόνια της, ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσει.

http://www.webmd.com/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.