Βρεφική διατροφή
Το γάλα της μητέρας θεωρείται η ιδανική τροφή για το υγιές βρέφος από τη γέννησή του μέχρι τους 6 μήνες ζωής. Περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται (νερό, υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία) και στις κατάλληλες αναλογίες για την ομαλή ανάπτυξή του.
Επιπλέον είναι πλούσιο σε ουσίες που προστατεύουν το νεογνό από λοιμώξεις, φλεγμονές και τροφικές αλλεργίες. Είναι απολύτως επιθυμητό ο θηλασμός να συνεχίζεται και μετά τον 6ο μήνα ως τον 12ο ή και περισσότερο, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Εάν η μητέρα δεν μπορεί ή επιλέγει να μην θηλάσει, η σίτιση του βρέφους γίνεται με συνθετικό,τροποποιημένο αγελαδινό γάλα. Για το σκοπό αυτό υπάρχουν τα γάλατα 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας, για βρέφη ηλικίας ως 6 μηνών και για μεγαλύτερα βρέφη, αντίστοιχα. Το τροποποιημένο γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας πλησιάζει σε ικανοποιητικό βαθμό τις αναλογίες του μητρικού στα διατροφικά συστατικά, ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του βρέφους για το διάστημα αυτό που σιτίζεται αποκλειστικά με γάλα. Από το γάλα αυτό όμως λείπουν οι προστατευτικές ουσίες που αναφέρονται παραπάνω και περιέχονται στο μητρικό, με αποτέλεσμα να υστερεί ποιοτικά σε σχέση με αυτό της μητέρας.
Κλείνοντας τον 6ο μήνα ζωής εισάγονται προσεκτικά και σταδιακά στερεές τροφές στη δίαιτα του βρέφους.
Αυτή είναι συνήθως και η ηλικία που το πεπτικό σύστημα του μωρού είναι πιο ώριμο και μπορεί να διαχειριστεί τα νέα στοιχεία της τροφής, όπως το άμυλο. Επίσης μπορεί να ελέγχει τη θέση του κεφαλιού του και να κάθεται σχετικά καλά, ενώ υποχωρεί το αντανακλαστικό εξώθησης της γλώσσας.
Στο ξεκίνημα της εισαγωγής στερεών τροφών, δίνεται μικρή ποσότητα τροφής – μία με δύο μικρές κουταλιές σε κάθε γεύμα και σταδιακά αυξάνεται σε σχέση με το κατά πόσο το μωρό δείχνει έτοιμο.
Οι τροφές που προτιμώνται είναι κάποια πολτοποιημένα φρούτα και λαχανικά, κάποια δημητριακά και ο πολτός κρέατος. Τα δημητριακά αρχικά κυρίως βασίζονται στο ρυζάλευρο, επειδή δεν περιέχει την αλλεργιογόνο γλουτένη, που καλό είναι να μη δίνεται πριν την ηλικία των 7 μηνών. Άλλες τροφές, όπως το αυγό και το ψάρι, καλό είναι να δίνονται στο βρέφος λίγο πριν κλείσει τον πρώτο χρόνο. Επίσης τα βρέφη που είναι μικρότερα του ενός έτους δεν πρέπει να καταναλώνουν μέλι, λόγω κινδύνου για σοβαρή γαστρεντερική λοίμωξη από σπόρια του Clostridium Botulinum.
Η εισαγωγή νέων τροφών πρέπει να γίνεται σταδιακά μία – μία και σε μικρές ποσότητες. Ανάμεσα στην προσθήκη μίας νέας τροφής και μετά μίας άλλης, πρέπει να μεσολαβεί διάστημα 5-7 ημερών, ώστε να προσαρμόζεται το βρέφος αλλά και ο γονέας να μπορεί να αντιληφθεί αν κάποια από τις τροφές προκαλεί ανεπιθύμητη δράση, όπωςαλλεργία ή δυσανεξία στο μωρό.
Τα παραπάνω αποτελούν γενικές συστάσεις από τους παιδιάτρους, για τη διατροφή του βρέφους. Η καθοδήγηση του παιδιάτρου σας από τη γέννηση και καθ’ όλη τη διάρκεια της ιδιαίτερης αυτής ηλικίας είναι ουσιαστική και αναγκαία, αφού γίνεται με γνώμονα τις ανάγκες και την παρακολούθηση της υγείας και της ανάπτυξης του μωρού σας.