“Βαριατρική χειρουργική” … τι σημαίνει; ποιοι πρέπει να την ακολουθήσουν; τι επιπτώσεις έχει στην υγεία;
Ως βαριατρική χειρουργική, καλείται το σύνολο των χειρουργικών επεμβάσεων που σκοπό έχουν να μειώσουν το σωματικό βάρος ενός παχύσαρκου ατόμου.
Πριν γίνει εκτενής αναφορά, στις μεθόδους της βαριατρικής, θα πρέπει να σημειωθεί πώς για να καταφύγει κάποιος παχύσαρκος σε αυτά τα μέσα, θα πρέπει να έχει παχυσαρκία τύπου Ι ή ΙΙ εξαγόμενο αποτέλεσμα από τον δείκτη μάζας σώματος.
Ο δείκτης μάζας σώματος, προκύπτει αν διαιρέσουμε τα κιλά με το ύψος στο τετράγωνο–> Δ.Μ.Σ.= Βάρος/(“Υψος)2.
Οι επεμβάσεις της βαριατρικής χειρουργικής ενάντια της παχυσαρκίας, είναι οι εξής:
Θεωρείται ασφαλής και ιδιαίτερα αποτελεσματική. Η φιλοσοφία του γαστρικού δακτυλίου, είναι να τοποθετηθεί στο άνω τμήμα του στομάχου, ένας δακτύλιος. Το αποτέλεσμα θα είναι, οι τροφές να κατεβαίνουν με αργό ρυθμό, έτσι δεν θα τρώει περισσότερο και το αίσθημα κορεσμού θα είναι μεγαλύτερο. Το δύσκολο σημείο, του γαστρικού δακτυλίου, είναι αν ο διαιτώμενος μπορεί να πειθαρχήσει και να μην υποτροπιάζει στην επιθυμία της υπερκατανάλωσης φαγητού, διότι θα αναγκασθεί να υποβάλλεται σε έντονους και συχνές εμετούς όπου θα εμφανίσει και διάφορα προβλήματα υγείας και επίσης θα αλλοιώσει και την δράση του δακτυλίου διότι με την υπερκατανάλωση και τους εμετούς θα μεγαλώσει το άνοιγμα. Τέλος, να σημειωθεί ότι απαγορεύεται να τρώει αναψυκτικά και γλυκά.
Σαφώς και πιο δύσκολη επέμβαση εν συγκρίσει με τον γαστρικό δακτύλιο. Η φιλοσοφία της γαστρικής παράκαμψης, είναι να δημιουργηθεί ένα μικρότερο στομάχι, στο οποίο θα συσσωρεύονται οι τροφές στο αρχικό στάδιο και έπειτα θα μεταφέρονται τα χολοπαγκρεατικά ένζυμα απο το λεπτό έντερο, τα οποία θα είναι υπεύθυνα για την πέψη. Το αποτέλεσμα θα είναι, να περιορίζει την απορρόφηση του πλεονάζοντος ποσού θερμίδων και θρεπτικών συστατικών χωρίς να αλλοιώνεται η λειτουργία του λεπτού εντέρου. Βασικό πλεονέκτημα, σε σχέση με τον δακτύλιο είναι ότι μπορεί ο διαιτώμενος να καταναλώσει μεγαλύτερες ποσότητες τροφής και αναψυκτικά/γλυκά. Όμως, οφείλει να γνωρίζει ότι είναι πιο δύσκολη και μόνιμη επέμβαση.
Θεωρείται ως η πιο δύσκολη επέμβαση. Η φιλοσοφία της είναι, να αφαιρεθεί ένα τμήμα του γαστρικού θόλου του στομάχου. Το αποτέλεσμα είναι, να επέρχεται ο κορεσμός πολύ πιο γρήγορα και έντονα με κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων. Επίσης, κατά την αφαίρεση ενός τμήματος του γαστρικού θόλου, θα μειωθεί και η ποσότητα της ορεξιογόνου ορμόνης, της γκρελίνης. Συμπεραίνεται, ότι η συγκεκριμένη διαδικασία αν και μόνιμη και πιο δύσκολη από τις προαναφερθείσες, έχει ένα σημαντικό όφελος δεν απαγορεύει την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων και την ποσότητα τους, διότι περιορίζει και μέσω χωρητικότητας στομάχου αλλά και μέσω ορμονών την υπερκατανάλωση ποσότητας.
Θεωρείται ως η πιο γρήγορη και εύκολη λύση, ενάντια της πρόσκαιρης αύξησης κιλών. Ως πρόσκαιρη αύξηση κιλών, εννοείται το αποτέλεσμα μιας αύξησης κιλών μια συγκεκριμένη περίοδο της ζωής του ασθενούς, για παράδειγμα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, παρατηρείται αύξηση κιλών. Δεν είναι μόνιμη λύση, και εφαρμόζεται για την ταχεία διαδικασία απώλειας κιλών με σκοπό να εφαρμοσθεί μια εκ των 3 προηγουμένων επεμβάσεων.
Νικόλαος Κριαράς
Διαιτολόγος