«Yπερθερμία: Ο Τέταρτος Πυλώνας της Ογκολογίας»
Η αβλαβής αντικαρκινική θεραπεία
Ο Επιστημονικός Φορέας που εποπτεύει την αντικαρκινική θεραπεία «Υπερθερμία» στη χώρα μας, η Ελληνική Εταιρία Υπερθερμικής Ογκολογίας, παρουσίασε σήμερα την πρωτοποριακή αυτή μέθοδο καταπολέμησης του καρκίνου στο αμφιθέατρο του ταμείου ασφάλισης δημοσιογράφων, ΕΔΟΕΑΠ .
Πρόκειται για μέθοδο που εφαρμόζεται πλέον με επιτυχία και στην Ελλάδα -τα τρία τελευταία χρόνια- με ουσιαστικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της μεγάλης μάστιγας του καρκίνου.
Σύμφωνα με τους ομιλητές:
- Η υπερθερμία είναι η αύξηση της θερμοκρασίας όλης της περιοχής στην οποία εφαρμόζεται (καρκίνος και κοντινοί υγιείς ιστοί ) ενώ η ογκοθερμία , η επαναστατική νέα τεχνολογία θερμοθεραπείας, προκαλεί εκλεκτική αύξηση της θερμοκρασίας του καρκινικού όγκου, με ελάχιστη διάχυση στους γύρω υγιείς ιστούς.
- Χρησιμοποιείται πάντα συμπληρωματικά και παράλληλα με άλλες μεθόδους εναντίον του καρκίνου, όπως την Χημειοθεραπεία, την Ακτινοθεραπεία,(τη δράση των οποίων ενισχύει), αλλά και τη Χειρουργική.
- Διακρίνεται: α) σε επιφανειακή –για περιστατικά καρκινικών όγκων που βρίσκονται σε βάθος μέχρι 3-4 εκατοστών και β) εντωβάθει Υπερθερμία- για την αντιμετώπιση καρκινικών όγκων σε βάθος μεγαλύτερο των 3 εκ. Η πρώτη εφαρμόζεται από το 2012 σε δύο νοσοκομεία (Αρεταίειο και Αττικό). Η δεύτερη μόνο σε δύο ιδιωτικά θεραπευτικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
- Είναι καρκινοκτόνος, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει την γενική κατάσταση υγείας του ασθενούς.
- Είναι απλή στην εφαρμογής της, ανώδυνη, δεν προκαλεί ταλαιπωρία και παρενέργειες.
- Δεν χρησιμοποιεί ιονίζουσα ακτινοβολία και άρα είναι ασφαλής για ασθενείς, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και περιβάλλον.
- Κλινικές μελέτες αποδεικνύουν ότι ο συνδυασμός της υπερθερμίας με την ακτινοθεραπεία ή τη χημειοθεραπεία πολλαπλασιάζει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας (βλ. συνημμένο πίνακα).
-
Με ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας της Ελλάδος (ΚΕΣΥ) στις 6/9/2011, αναγνωρίστηκε ως ιατρική πράξη, εντάχθηκε στην ειδικότητα της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και σημειώθηκε ότι δρα μέσω υπερθέρμανσης των νοσούντων ιστών (χωρίς δηλαδή να εκπέμπεται βλαβερή ακτινοβολία).