Η επίδραση των μανιταριών στον εγκέφαλο μας

Facebooktwitterpinterest

Ενεργοποιούν τις πνευματικές εμπειρίες αναδιατάσσοντας το νου

Ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του, γιατί τα «μαγικά μανιτάρια» προκαλούν τόσο έντονες δημιουργικές και πνευματικές εμπειρίες, βρίσκονται οι επιστήμονες.
Μαγνητικές τομογραφίες «αποκαλύπτουν», ότι το ενεργό συστατικό ψυλοκυβίνη δημιουργεί έναν «υπερσυνδεδεμένο» εγκέφαλο, συνδέοντας περιοχές του εγκεφάλου που κανονικά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

Αυτό με τη σειρά του προκαλεί την εμφάνιση ζωηρών ψευδαισθήσεων, κάνοντας συχνά τα χρώματα να μοιάζουν διαφορετικά και περιπλέκοντας τα όρια μεταξύ των αντικειμένων.

Η αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα θα μπορούσε να ευθύνεται ακόμη και για τη συναισθησία –το φαινόμενο κατά το οποίο διαφορετικές αισθήσεις συσχετίζονται με άλλες, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές. Ορισμένοι χρήστες έχουν, για παράδειγμα, αναφέρει ότι έχουν «γευτεί χρώματα», «δει θορύβους» ή «νιώσει μυρωδιές».

«Περιγράφουν αυτές τις εμπειρίες ως τις πιο βαθιές που είχαν στη ζωή τους, συγκρίνοντάς τες ακόμη και με τη γέννηση των παιδιών τους» δήλωσε στο Live Science ο ερευνητής Paul Expert από το πανεπιστήμιο King’s College London.
Ο ίδιος συνέκρινε τις μαγνητικές τομογραφίες από εγκεφάλους εθελοντών, οι οποίοι πήραν είτε «κανονικά» είτε εικονικά «μαγικά μανιτάρια» και διαπίστωσε σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, οι εγκέφαλοι εκείνων που πήραν τις ουσίες αυτές εμφάνιζαν περιφερειακές συνδέσεις νευρώνων, οι οποίες δε δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της «φυσιολογικής» λειτουργίας του εγκεφάλου.

Ο ίδιος πιστεύει, ότι τα ευρήματα αυτά θα τον βοηθήσουν να κατανοήσει τη χρησιμότητα της ψυλοκυβίνης στη θεραπεία διαταραχών, όπως η κατάθλιψη. Ακόμη, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μελέτη αυτή επάνω στις διασυνδέσεις του εγκεφάλου, θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις σε άλλα χρονίζοντα ζητήματα των νευροεπιστημών.

«Το μεγάλο ερώτημα στις νευροεπιστήμες είναι από πού προέρχεται η συνείδηση» εξήγησε ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, Giovanni Petri, μαθηματικός στο Ινστιτούτο Επιστημονικής Ανταλλαγής της Ιταλίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος μιλώντας στο Wired: «Δε γνωρίζουμε την απάντηση».

Σε προηγούμενη έρευνα, νωρίτερα φέτος, η ψιλοκυβίνη, βρέθηκε ότι αυξάνει τη δραστηριότητα στα πιο πρωτόγονα τμήματα του εγκεφάλου, τα οποία συνδέονται με την υψηλού επιπέδου σκέψη, συμπεριλαμβανομένης της αυτο-συνείδησης.

«Αυτό που κάναμε με τη συγκεκριμένη μελέτη, είναι ότι ξεκινήσαμε να προσδιορίζουμε τη βιολογική βάση της αναφερόμενης επέκτασης του μυαλού, που σχετίζεται με τα ψυχεδελικά ναρκωτικά» εξήγησε από την πλευρά του ο Dr Robin Carhart-Harris από το Τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου Imperial College στο Λονδίνο.

http://www.patrasevents.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.