Ανακαλύφθηκε ορμόνη που αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Facebooktwitterpinterest

Ένα βήμα πιο κοντά στο ελιξίριο της νεότητας πιστεύουν ότι βρίσκονται οι επιστήμονες, μετά την ανακάλυψη μιας ορμόνης που παράγει ο θύμος αδένας και επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής κατά 40%.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Proceedings of the National Academy of Sciences, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέιλ, παρατήρησαν ότι τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης FGF21 προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι των βλαβών της γήρανσης. Πιστεύουν λοιπόν ότι αυτή η παρατήρηση μπορεί στο μέλλον να συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των ηλικιωμένων, στην μάχη κατά της παχυσαρκίας αλλά και έναντι του καρκίνου και του διαβήτη τύπου ΙΙ.

Ως γνωστόν, όταν ο θύμος αδένας λειτουργεί κανονικά παράγει νέα Τ-κύτταρα για το ανοσοποιητικό σύστημα. Αλλά καθώς μεγαλώνουμε, χάνει την ικανότητα να παράγει τα σημαντικά αυτά κύτταρα. Η απώλεια των Τ-κυττάρων από τον οργανισμό είναι μια από τις αιτίες του αυξημένου κινδύνου λοιμώξεων και συγκεκριμένων μορφών καρκίνου στους ηλικιωμένους.

Οι αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν διαγονιδιακά ποντίκια με αυξημένα επίπεδα FGF21. Συγκεκριμένα, αρχικά μπλόκαραν την γονιδιακή λειτουργία πριν μελετήσουν την επίδραση των μειωμένων επιπέδων της FGF21 στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Παρατήρησαν λοιπόν ότι η αύξηση των επιπέδων της FGF21 σε ηλικιωμένα ποντίκια προστάτευσε τον θύμο αδένα από την γήρανση και αύξησε την ικανότητά του να παράγει Τ-κύτταρα. Αντιθέτως, η ανεπάρκεια της FGF21 επιτάχυνε τον εκφυλισμό του θύμου αδένα στα ηλικιωμένα τρωκτικά.

«Ανακαλύψαμε ότι τα επίπεδα της FGF21 στα επιθηλιακά κύτταρα του θύμου αδένα είναι κατά πολύ περισσότερα από αυτά του ήπατος. Άρα η FGF21 δρα εντός του θύμου αδένα για προάγει την παραγωγή των Τ-κυττάρων. Η αύξηση της σε ηλικιωμένους ή καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μυελού των οστών μπορεί να είναι μια νέα στρατηγική αύξησης της παραγωγής των Τ-κυττάρων, και άρα της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος» αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Η FGF21 παράγεται επίσης στο ήπαρ και τα επίπεδα της αυξάνονται όταν περιορίζονται οι θερμίδες, ώστε τα λιπαρά να καίγονται όταν τα επίπεδα της γλυκόζης πέφτουν.

Αλλά η FGF21 εκτός από ενδοκρινική ορμόνη είναι και μεταβολική που βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και προάγει την απώλεια βάρους. Ως εκ τούτου μπορεί να έχει θεραπευτικές επιδράσεις στον διαβήτη τύπου ΙΙ και την παχυσαρκία.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.