Ένα μικροτσίπ θα απαλλάξει τους νεφροπαθείς από την αιμοκάθαρση

Facebooktwitterpinterest

Ένα τσιπ σιλικόνης θα είναι η σωτηρία των νεφροπαθών ασθενών καθώς σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες θα απαλλαγούν από την αιμοκάθαρση.

Οι ερευνητές από το Vanderbilt University Medical Center, στο Νάσβιλ των Ηνωμένων Πολιτειών, επισημαίνουν ότι το τσιπ θα έχει τη δυνατότητα να καθαρίζει το αίμα των ασθενών και ήδη δοκιμάζουν στο εργαστήριο διάφορους τύπους του εμφυτεύματος, το οποίο μιμείται τη λειτουργία του ανθρώπινου νεφρού χωρίς τον κίνδυνο απόρριψής του από τον οργανισμό.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής καθηγητής Νεφρολογίας δρ Ουίλιαμ Φάισελ, πρόκειται για τη δημιουργία μιας βιοϋβριδικής συσκευής η οποία είναι αρκετά μικρή, ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί στο εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος. Αυτό το εμφύτευμα αποτελείται από 15 μικροτσίπ, που λειτουργούν ως φίλτρα, και ζωντανά νεφρικά κύτταρα που τα συνοδεύουν.

Οι ερευνητές δημιούργησαν το μικροτσίπ με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας. Φέρει πόρους, καθένας από τους οποίους έχει σχεδιαστεί αυτόνομα, ώστε να κάνει με ακρίβεια μια συγκεκριμένη λειτουργία. Με αυτόν τον τρόπο και τη βοήθεια των νεφρικών κυττάρων που προστίθενται, το μικροτσίπ μπορεί να διαχωρίζει ποιες ουσίες του αίματος πρέπει να αφαιρέσει και ποιες όχι. Δεν χρειάζεται ενέργεια, καθώς λειτουργεί με την πίεση που έχει το αίμα όταν περνάει μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία. Από το αίμα, επίσης, θα τρέφονται και τα νεφρικά κύτταρα που θα έχει στο εσωτερικό του.

Να σημειωθεί ότι στη φάση αυτή της έρευνας, οι επιστήμονες δημιουργούν διάφορα μοντέλα του εμφυτεύματος, μέχρι να καταλήξουν στο καταλληλότερο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι να σχεδιάσουν με τέτοιον τρόπο τα σωληνάκια που μεταφέρουν το αίμα προς και από το μικροτσίπ, ώστε να μην προκαλούνται θρομβώσεις.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το εμφύτευμα χρειάζεται περαιτέρω εξέλιξη, παρόλα αυτά είναι αισιόδοξοι και θα ξεκινήσουν πιλοτικές δοκιμές σε εθελοντές που κάνουν αιμοκάθαρση μέχρι τα τέλη του 2017.

http://www.sofokleousin.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.