Nέα όρια συνταγογράφησης των διαγνωστικών εξετάσεων!
Σε εφαρμογή τίθεται το νέο πλαφόν στη συνταγογράφηση των διαγνωστικών εξετάσεων.
Σύμφωνα με την υπουργική Απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Π.Πολάκης και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως τίθεται σε εφαρμογή ο »κόφτης» για τις διαγνωστικές εξετάσεις ενώ δίνεται η δυνατότητα σε οδοντιάτρους και γιατρούς με ειδικότητα αναισθησιολογίας να συνταγογραφούν ιατρικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις.
Έτσι σε μια απέλπιδα προσπάθεια να συγκρατηθεί η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ με την εν λόγω απόφαση κάθε γιατρός – ανάλογα με την ειδικότητά του– έχει συγκεκριμένο αριθμό εξετάσεων που έχει δικαίωμα να συνταγογραφεί στον ασφαλισμένο.
Ταυτόχρονα προσδιορίζεται και ποια ιατρική ειδικότητα έχει δικαίωμα να συνταγογραφεί και ποιες εξετάσεις.
Όπως αναφέρεται στην εν λόγω απόφαση «για τον ίδιο ΑΜΚΑ ασφαλισμένου επιτρέπεται η συνταγογράφηση και εκτέλεση της ίδιας εξέτασης μίαφορά εντός διαστήματος 20 ημερών.
Για τις παρακάτω εξετάσεις, το ανωτέρω χρονικό όριο είναι 4 ημέρες:
Γενική Αίματος
− Χολερυθρίνη
− CPK, CPK − MB
− Ηλεκτρολύτες (Κάλιο, Νάτριο, Ασβέστιο)
− Σάκχαρο
− Ουρία
− Κρεατινίνη
− Αμυλάση
− INR,PT,PTT
−B− Χοριακή γοναδοτροπίνη
− Γενική Ούρων
− CRP ποσοτικό
− Ακτινογραφίες ανά όργανο με πάθηση
Με την ίδια απόφαση «απαγορεύεται η συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων από ιατρούς αμιγώς εργαστηριακών ειδικοτήτων και συγκεκριμένα Βιοπαθολόγους, Ακτινοδιαγνώστες, Κυτταρολόγους και Παθολογοανατόμους, με την εξαίρεση της ειδικότητας των Ακτινοδιαγνωστών − Επεμβατικών Ακτινολόγων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συνταγογραφούν ιατρικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις.
Επίσης οι ιατροί με ειδικότητα αναισθησιολογίας που εργάζονται σε ιατρεία πόνου καθώς και οι οδοντίατροι δύνανται να συνταγογραφούν ιατρικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις.
Δείτε παρακάτω τι μπορούν να συνταγογραφούν οι βασικές ειδικότητες
http://www.healthreport.gr/