Ερπης: μόνιμος κάτοικος του οργανισμού

Facebooktwitterpinterest

Δεν είναι ένας αλλά πολλοί: μπορεί να χτυπήσει τα χείλη, τα γεννητικά όργανα, τον θώρακα. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για αυτόν τον ύπουλο εχθρό.

Μπορεί να μοιάζει σαν… απρόσκλητος επισκέπτης που άμα τη εμφανίσει του προκαλεί δυσφορία, πόνο και ενόχληση (από αισθητικής απόψεως και μη), στην πραγματικότητα όμως είναι ένας μόνιμος «κάτοικος» του οργανισμού ουκ ολίγων ανθρώπων.

Εχει για την ακρίβεια το… σπίτι του στα γάγγλια του νευρικού συστήματος· περνά μεγάλο διάστημα με το να «ξεκουράζεται» στην οικία του και όταν βρει ευκαιρία – που δεν είναι άλλη από την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος εξαιτίας διαφόρων παραγόντων όπως το στρες ή οι λοιμώξεις – «ξυπνά», ενεργοποιείται και ταλαιπωρεί τον καθένα που άθελά του τού προσέφερε… στέγη εσαεί. Είναι ο έρπης αλλά δεν είναι ένας, όπως λανθασμένα συνηθίζουμε να πιστεύουμε. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλά είδη έρπητα που συνδέονται με διαφορετικές εκδηλώσεις – από τον επιχείλιο που «κοσμεί» ουκ ολίγα χείλη (επώνυμα και ανώνυμα) έως τον έρπητα των γεννητικών οργάνων και τον έρπητα ζωστήρα.

Ενας ύπουλος μικροσκοπικός ιογενής εχθρός γίνεται μόνιμος κάτοικος του οργανισμού μας αν τύχει και τον «τσιμπήσουμε», κάτι που δεν είναι διόλου δύσκολο. Δεν είναι άλλος από τον έρπητα που δεν είναι ένας αλλά πολλοί και διαφορετικοί: ο επιχείλιος, εκείνος των γεννητικών οργάνων αλλά και ο έρπης ζωστήρας. Ας «ζωστούμε» με γνώση σχετικά με έναν συχνό αντίπαλο του πληθυσμού μέσα από 8 ερωτήσεις στις οποίες οι απαντήσεις δίνονται με τη βοήθεια της δερματολόγου – αφροδισιολόγου, επίκουρης καθηγήτριας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» κυρίας Ηλέκτρας Νικολαΐδου.
1. Ο έρπης είναι ένας;
Οχι, υπάρχουν πολλοί ερπητοϊοί. Τα πιο συχνά προβλήματα προκαλούνται από τους ιούς του απλού έρπητος 1 και 2 (Herpes Simplex Virus 1 – ΗSV-1 και Herpes Simplex Virus 2 – HSV-2). Συνήθως ο HSV-1 προκαλεί επιχείλιο έρπητα ενώ ο ΗSV-2 έρπητα γεννητικών οργάνων. Και λέμε συνήθως διότι μπορεί τα πράγματα να αντιστραφούν… ελέω σεξουαλικών πρακτικών – συγκεκριμένα εξαιτίας των στοματογεννητικών σεξουαλικών επαφών που μπορούν να «χαρίσουν» σε κάποιον επιχείλιο έρπητα εξαιτίας του HSV-2 αλλά και έρπητα γεννητικών οργάνων εξαιτίας του HSV-1.
2. Μπορεί ο ιός της ανεμευλογιάς να προκαλέσει έρπητα;
Ναι. Πρόκειται για τον ιό της ανεμευλογιάς-ζωστήρα (Varicella-Zoster Virus, VZV) που προκαλεί τον γνωστό έρπητα ζωστήρα. Ουσιαστικώς σε άτομα που προσβλήθηκαν από ανεμευλογιά στην παιδική ηλικία ο ιός μπορεί να παραμείνει στο νευρικό σύστημα και να ενεργοποιηθεί πολύ αργότερα στη ζωή – κυρίως μετά τα 50 έτη, πιθανώς λόγω αποδυναμωμένης άμυνας του οργανισμού. Συνήθως ο έρπης ζωστήρας εμφανίζεται μόνο μία φορά στη διάρκεια της ενήλικης ζωής (σπανίως δεύτερη) αλλά συνδέεται με πολύ περισσότερο πόνο σε σύγκριση με τον επιχείλιο έρπητα ή τον έρπητα των γεννητικών οργάνων. Και αυτό διότι προκαλεί σοβαρή προσβολή των νεύρων – εκδηλώνεται συνήθως στο ένα ημιμόριο του σώματος, συνηθέστερα στον θώρακα ή στο πρόσωπο. Μάλιστα, ακόμη και όταν το εξάνθημα υποχωρήσει έπειτα από περίπου δύο εβδομάδες, μπορεί ο πόνος να συνεχίζεται επί μήνες – πρόκειται για την αποκαλούμενη μεθερπητική νευραλγία.
3. Ποιος ιός του έρπητα είναι ο πιο συχνός στον πληθυσμό;
Ο ΗSV-1 που, όπως προαναφέραμε, συνήθως «γεννά» τον επιχείλιο έρπητα. Ποσοστό μεγαλύτερο του 70% του γενικού πληθυσμού διαθέτει αντισώματα εναντίον του συγκεκριμένου ιού, ωστόσο λίγα άτομα σε σύγκριση με αυτό το μεγάλο ποσοστό εκδηλώνουν εξάνθημα. Ο HSV-1 μεταδίδεται με άμεση επαφή μέσω των φιλιών, ακόμη και των κοινωνικών φιλιών, και μπορούμε να τον λάβουμε ως «δώρο» ακόμη και από κάποιο άτομο που δεν φέρει τη στιγμή που μας φιλά εξάνθημα ή δεν έχει εκδηλώσει ποτέ εξάνθημα! Οταν ο ιός «ξυπνά» από τον ύπνο του στο νευρικό σύστημα εκδηλώνεται με μικρές φυσαλίδες που σπάνε και αφήνουν διαβρώσεις. Συνολικά σε μία εβδομάδα το εξάνθημα έχει περάσει. Υπάρχει και η περίπτωση της πρωτολοίμωξης – σε κάποια άτομα, αμέσως μετά τη μόλυνση με τον ιό, εκδηλώνεται εξάνθημα (ενώ στους περισσότερους κάτι τέτοιο συμβαίνει μήνες ή και χρόνια αργότερα) όχι μόνο στα χείλη αλλά και μέσα στη στοματική κοιλότητα, το οποίο είναι επώδυνο και ενοχλητικό. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί πυρετός και διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων. Επειτα από μία εβδομάδα ως δέκα ημέρες το επεισόδιο έχει συνήθως περάσει.
4.Το προφυλακτικό προφυλάσσει 100% από τη μετάδοση του έρπητα των γεννητικών οργάνων;
Αν και το προφυλακτικό αποτελεί ένα καλό μέσο προστασίας, δυστυχώς δεν προστατεύει 100% από τον έρπητα των γεννητικών οργάνων αφού ο ιός HSV-2 που τον προκαλεί μεταδίδεται μέσω της επαφής με το δέρμα και όχι με τα σωματικά υγρά. Γενικώς η πρωτολοίμωξη από τον συγκεκριμένο ιό (η εκδήλωση συμπτωμάτων αμέσως μετά τη μόλυνση) που δεν αφορά πολλά άτομα είναι έντονη: εμφανίζεται με φυσαλίδες που μετατρέπονται στη συνέχεια σε μικροπληγές, με διόγκωση των λεμφαδένων της γεννητικής περιοχής και πιθανώς με πυρετό – το επεισόδιο περνά έπειτα από μία-δύο εβδομάδες. Στην υποτροπή εμφανίζονται συνήθως λίγες φυσαλίδες που εξαφανίζονται έπειτα από 5-7 ημέρες – σε μικρό μόνο αριθμό περιπτώσεων οι υποτροπές είναι πιο βαριές και μεγαλύτερης διάρκειας.
5. Μπορεί ο έρπης να μεταδοθεί σε άλλα σημεία του σώματος;
Αν κάποιος πάσχει από επιχείλιο έρπητα ή έρπητα των γεννητικών οργάνων, δεν μπορεί να μεταδώσει τη λοίμωξη σε άλλο σημείο του σώματός του μετά την αρχική μόλυνση. Και αυτό διότι ο οργανισμός παράγει αντισώματα τα οποία προστατεύουν τα άλλα σημεία του οργανισμού από τη μόλυνση. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες κάποιο άτομο εμφανίζει λοίμωξη με τον ίδιο ιό σε πολλαπλά σημεία – γεγονός που συνήθως συμβαίνει τη στιγμή της αρχικής μόλυνσης. Για παράδειγμα, αν ένα άτομο κάνει στοματικό έρωτα αλλά και σεξ με έναν μολυσμένο σύντροφο, μπορεί να μολυνθεί τόσο στο στόμα όσο και στα γεννητικά όργανα την ίδια στιγμή.
6. Πώς γίνεται η διάγνωση του έρπητα;
Η διάγνωση βασίζεται συνήθως στην εμφάνιση των βλαβών στο δέρμα. Μπορεί επίσης να γίνει ιική καλλιέργεια με βάση υλικό που λαμβάνεται από τη βλάβη όταν αυτή βρίσκεται σε υγρή μορφή, καθώς και εφαρμογή άλλων μεθόδων όπως ο ανοσοφθορισμός ή η αλυσιδωτή αντίδραση της πολυμεράσης (PCR) προκειμένου να ανιχνευθούν αντιγόνα ενάντια στον ιό. Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να γνωρίζει αν έχει έρθει σε επαφή με τον ιό του έρπητα μπορεί να υποβληθεί σε αιματολογική εξέταση στην οποία ανιχνεύονται τα αντισώματα που δημιουργεί ο οργανισμός έναντι του ιού.

7. Πώς μπορούμε να δράσουμε προληπτικά ενάντια στον έρπητα;
Οι κλασικές συμβουλές θα ήταν μάλλον… δύσκολο να τηρηθούν (αν όχι ανέφικτο) καθώς θα περιελάμβαναν απαγόρευση φιλιών και σεξουαλικών επαφών! Σε άτομα που έχουν ήδη μέσα τους τον ιό το στρες, οι ιώσεις και η έκθεση στον ήλιο (ο ήλιος προκαλεί ανοσοκαταστολή του δέρματος) μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση υποτροπών. Κάποιοι ειδικοί συνιστούν και προληπτική λήψη βιταμινών του συμπλέγματος Β, καθώς οι βιταμίνες του συγκεκριμένου συμπλέγματος ενισχύουν το νευρικό σύστημα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η κυρία Νικολαΐδου, δεν έχει αποδειχθεί ότι η λήψη αυτών των βιταμινών μπορεί να προλάβει τις υποτροπές του έρπητα. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τον έρπητα ζωστήρα, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη (προσφάτως και στη χώρα μας) κυκλοφορεί το προληπτικό εμβόλιο Zostavax το οποίο έχει λάβει έγκριση χορήγησης σε άτομα 50 ετών και άνω. Στην Ελλάδα το εμβόλιο που χορηγείται σε μια δόση αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία στα άτομα 60 ετών και άνω.

8. Και θεραπευτικά;
Στον επιχείλιο έρπητα, σύμφωνα με την κυρία Νικολαΐδου, η θεραπεία αφορά την τοπική εφαρμογή μιας αντιβιοτικής αλοιφής ή λίγου οινοπνεύματος – «οι αντι-ιικές αλοιφές δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη προσφορά» λέει η ειδικός. Στις περιπτώσεις πρωτολοίμωξης λαμβάνονται αντι-ιικά φάρμακα (ακυκλοβίρη, βαλακυκλοβίρη, φαμσικλοβίρη) από το στόμα, τα οποία δεν εκριζώνουν τον ιό αλλά βοηθούν στο να περάσει πιο εύκολα το επεισόδιο. Και στον έρπητα γεννητικών οργάνων χορηγείται τοπική θεραπεία με κάποια αντιβιοτική αλοιφή και μόνο στην περίπτωση πρωτολοίμωξης ή σοβαρής υποτροπής γίνεται χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων από το στόμα. Υπάρχει και η περίπτωση χορήγησης κατασταλτικής θεραπείας σε άτομα με πολύ συχνές (για παράδειγμα κάθε μήνα) υποτροπές έρπητα των γεννητικών οργάνων: σε αυτήν την κατηγορία ασθενών χορηγούνται διάφορα αντι-ιικά σχήματα σε καθημερινή βάση επί ένα εξάμηνο ή έναν χρόνο – έχει αποδειχθεί ασφαλής η λήψη των φαρμάκων για τόσο μεγάλο διάστημα. Στον έρπητα ζωστήρα χορηγούνται αντι-ιικά σε διάφορα σχήματα και δόσεις, ενώ για τα άτομα με την επώδυνη μεθερπητική νευραλγία χορηγούνται παυσίπονα (οι συγκεκριμένοι ασθενείς καταφεύγουν συνήθως σε ιατρεία πόνου όπου λαμβάνουν ανακουφιστικές θεραπείες).

Τσώλη Θεοδώρα

http://www.tovima.gr/

Κράτα το

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.