Πέτρος Σκαπινάκης
Ο Πέτρος Σκαπινάκης είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1990) και Διδάκτωρ (PhD) Ψυχιατρικής (2001) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουαλίας (University of Wales College of Medicine, UK). Έχει επίσης αποκτήσει Masters στη Δημόσια Υγεία (MPH) από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουαλίας (1997).
Ειδικεύθηκε στην Ψυχιατρική (1999) και σήμερα είναι Καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ ήταν επίσης Clinical Research Fellow του Ψυχιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Bristol και Senior Research Associate του University College London (UCL) στη Μ. Βρετανία. Πλήρες βιογραφικό μπορείτε να δείτε στη σελίδα του στο Πανεπιστήμιο
Κλινικό Έργο
Ο ιατρός έχει σημαντική κλινική εμπειρία σε όλα το φάσμα της γενικής ψυχιατρικής, από τις κοινές ψυχικές διαταραχές έως τις σοβαρότερες παθήσεις.
Έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με την αντιμετώπιση των συναισθηματικών διαταραχών (κατάθλιψη, διπολική διαταραχή), των κοινών διαταραχών άγχους (διαταραχή πανικού, κοινωνική φοβία, διαταραχή γενικευμένου άγχους), της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, των μικτών προβλημάτων άγχους και κατάθλιψης και των σπανιότερων αλλά σοβαρών ψυχωτικών διαταραχών.
Συγγραφικό Έργο
Για πολλές από αυτές τις διαταραχές έχει ο ίδιος συμβάλλει στην σχετική διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία καθώς και στην καθιέρωση Ελληνικών κατευθυντήριων οδηγιών για την αντιμετώπισή τους (βλ. σχετικά: Μαυρέας Β – Σκαπινάκης Π. Κατευθυντήριες Οδηγίες Ελλήνων Εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση των ψυχιατρικών διαταραχών)
Ερευνητικό Έργο
Το ερευνητικό έργο του κ. Σκαπινάκη περιλαμβάνει πάνω από 100 δημοσιευμένες μελέτες στα μεγαλύτερα Διεθνή και Ελληνικά επιστημονικά περιοδικά ψυχιατρικής και συναφών επιστημών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται άρθρα δημοσιευμένα στο Lancet Psychiatry, BMJ, American Journal of Psychiatry, British Journal of Psychiatry, Psychological Medicine, Psychosomatic Medicine, Pain Medicine, Addiction, European Neuropsychopharmacology, European Psychiatry, BMC Psychiatry, BMC Neurology, Journal of Psychopharmacology, Ψυχιατρική κ.α
Οι μελέτες του αφορούν ένα ευρύ φάσμα διαταραχών και σχετίζονται με θέματα διάγνωσης, αιτιολογίας, πρόγνωσης και αντιμετώπισης.