Υγεία-Διατροφή-Βελονισμός
Μια ισορροπημένη διατροφή περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία, στις κατάλληλες ποσότητες, και επιτυγχάνεται καταναλώνοντας μια ποικιλία τροφίμων. Η υπερβολή, είτε στην λήψη συνολικά τροφής, είτε στην λήψη κάποιων από τα θρεπτικά συστατικά οδηγεί σε διαταραχές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία. Ένα από τα σύγχρονα νοσήματα του 21ου αιώνα είναι η παχυσαρκία, της οποίας η συχνότητα αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Η παχυσαρκία αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο παράγοντα κινδύνου για τη δημόσια υγεία και έχει λάβει στις μέρες μας διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας.The European Food Health Council ονόμασε ήδη από το 1998 την παχυσαρκία ως τη νόσο του 21° αιώνα.
Είναι μια παραγνωρισμένη, καλπάζουσα, χρονιά, υποτροπιάζουσα και νευροβιολογική νόσος. Είναι ανθεκτική στην παρούσα φαρμακολογική θεραπεία. Ακόμα και σε αναπτυσσόμενες χώρες οπού ο υποσιτισμός θεωρείται παραδοσιακά ενδηνικος εμφανίζετε το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία στιγματίζει το άτομο – αλλά η πραγματική κίνδυνοι του υπερβάλλοντος βάρους και της παχυσαρκίας υποτιμούνται ή αγνοούνται ακόμα και σήμερα.
Ως πρόβλημα υγείας η παχυσαρκία, φαίνεται ότι αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για μία πλειάδα νοσημάτων όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακές παθήσεις, χρόνιες παθήσεις κλπ. Ένας μεγάλος αριθμός ενηλίκων, αλλά και παιδιών, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας επειδή είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Πολλές έρευνες απέδειξαν ότι χωρίς την έγκαιρη παρέμβαση και θεραπεία της παχυσαρκίας, σχεδόν όλα τα υπέρβαρα παιδιά και έφηβοι θα γίνουν παχύσαρκοι και στην ενήλικη ζωή τους. Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που καθιστά αναγκαία την επιστημονική κατάρτιση των επαγγελματιών διατροφολόγων που ασχολούνται με τα προβλήματα της διατροφής. Οι δυτικού τύπου δίαιτες αναμφισβήτητα είναι αποτελεσματικές. Λειτουργούν με μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους του παχύσαρκου ασθενή και έχουν αποτέλεσμα όσο διάστημα ο ασθενής βρίσκεται υπό αγωγή. Αδυνατούν όμως να θεραπεύσουν τις ψυχολογικές αιτίες της παχυσαρκίας. Δυστυχώς μετά το τέλος της δίαιτας-θεραπείας ένα μεγάλο ποσοστό όχι μόνο υποτροπιάζει, άλλα αυξάνει και το βάρος του. Η επανάκτηση του βάρους θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβές, όχι μονοί για τη σωματική υγειά άλλα επιφέρει ιδιαίτερες ψυχολογικές συνέπειες. Η θεραπεία δεν θεραπεύει, άπλα ελέγχει την νόσο. Δεν είναι βραχυπρόθεσμη προσπάθεια που δίνει μακροχρόνια και μόνιμα αποτελέσματα. Σε αυτό το σημείο η κινεζική ιατρική (βελονισμός-βοτανοθεραπεία) και η ομοιοπαθητική μπορούν να δώσουν ένα μακροχρόνιο αποτέλεσμα. Δίνει απαντήσεις και λύσεις σε προβλήματα αργού μεταβολισμού ,βουλιμίας όπως και στην ανεξέλεγκτη κατανάλωση τροφής. Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική η παχυσαρκία δεν εξαρτάται μόνο από το συνολικό αριθμό θερμίδων άλλα και από την σωστή κατανομή της τροφής κατά την διάρκεια της ημέρας. Και η κινέζικη ιατρική αναγνωρίζει τον κληρονομικό παράγοντα ως μια από τις αίτιες της νόσου. Το βάρος μας είναι γενετικά προκαθορισμένο τουλάχιστον κατά 80%.Συνεπώς η μείωση του βάρους δεν αποφασίζεται βάση της αρχής ύψους βάρους άλλα βάση του βάρους που είχε ο οργανισμός στην περίοδο της μεγίστης ενεργειακής του κατάστασης. Ο συνδυασμός της κινέζικης ιατρικής με την σύγχρονη επιστήμη της διαιτολογίας και ψυχολογικής υποστήριξης (διαπροσωπική ψυχοθεραπεία) εξασφαλίζει επαναρρύθμιση του μεταβολισμού με αποτέλεσμα την διατήρηση του επιθυμητού βάρους. Εγγυάται την αίσθηση της πληρότητας μετά από κάθε γεύμα. Αναδιαμορφώνει την αισθητική του σώματος. Δίνει μια αίσθηση ευφορίας σωματικής και ψυχικής.