Βιολογία δημόσιας υγείας: προσέχουμε όσο πρέπει;
H Βιολογία δημόσιας υγείας (Public Health Biology) είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος επιστημονικός κλάδος που αφορά βιολόγους, ιατρούς, κτηνιάτρους, επισκέπτες δημόσιας υγείας, επιδημιολόγους, επιστήμονες τροφίμων κ.α. Τί μας συνιστά -σε επίπεδο πρακτικό- η Βιολογία δημόσιας υγείας σε όλους εμάς που διαμένουμε στον αστικό ιστό;
– Συνίσταται καλό πλύσιμο των χεριών πριν το μαγείρευμα. Τα ζώα συντροφιάς (σκύλοι, γάτες κ.α.) δυνητικά είναι φορείς μικροοργανισμών, οι οποίοι δια των χεριών που δεν πλύθηκαν σωστά μπορούν να μολύνουν τρόφιμα. Κοινά νοσήματα που θα μπορούσαν να μεταδοθούν στον άνθρωπο από το σκύλο είναι η λύσσα και η εχινόκοκκος ταινία, ενώ από τη γάτα η τοξοπλάσμωση.
-Τα τρόφιμα πρέπει να προστατεύονται από ζώα, έντομα κ.α. καθώς αυτά συχνά αποτελούν ξενιστές μικροβίων, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στην πρόκληση τροφιμογενών δηλητηριάσεων.
-Το μαγείρευμα των τροφίμων πρέπει να είναι προσεγμένο (καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών, καλό ψήσιμο κρέατος) ώστε να αποφεύγονται τυχόν λοιμώδη νοσήματα.
-Τα ωμά τρόφιμα με τα μαγειρευμένα δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή.
-Ιδανικά τα μαγειρευμένα τρόφιμα καλό είναι να καταναλώνονται άμεσα (ή διαφορετικά να μην παρέρχεται περίπου ένα τετράωρο εκτός ψυγείου).
-Είναι σημαντικότατη ευθύνη των πολιτών να εμβολιάζουν τα κατοικίδια ζώα (πχ. σκύλοι, γάτες), αλλά και οι ίδιοι να προστατεύουν τους συνανθρώπους τους από δήγματα και επικίνδυνους τραυματισμούς ανυπεράσπιστων πολιτών (ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά), καθώς και να φροντίζουν αναφορικά με τη συστηματική κτηνιατρική επίβλεψη των ζώων, ώστε να αποφεύγονται κίνδυνοι που άπτονται της δημόσιας υγείας (ούρα και κόπρανα ζώων στα πεζοδρόμια).