Βιολογία της συντήρησης των τροφίμων στο νοικοκυριό
Η Βιολογία της συντήρησης των τροφίμων έχει να μας διδάξει αρκετά αναφορικά με τις αρχές καλής πρακτικής στο νοικοκυριό.
-Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται οι χώροι του ψυγείου να διατηρούνται καθαροί και να μην “φορτώνουμε” υπερβολικά το ψυγείο με τρόφιμα, γιατί έτσι χάνεται η καλή ψύξη τους.
-Το εύρος θερμοκρασίας το οποίο καλό είναι να έχει το ψυγείο για τη βέλτιστη διατήρηση των τροφών είναι 0- 5 βαθμοί Κελσίου (στον ψυκτικό θάλαμο).
-Τα κρέατα και τα ιχθυρά πρέπει να βρίσκονται εντός ψυγείου για 1- 3 εικοσιτετράωρα ή στην κατάψυξη. Η μακρόχρονη κατάψυξη δεν αποτελεί τη βέλτιστη λύση, καθώς κατά τη διαδικασία της απόψυξης υφίσταται απώλεια βιταμινών μαζί με το νερό που εμπεριέχει το τρόφιμο.
Ειδικά ο κιμάς πρέπει ιδανικά να μαγειρεύεται την ίδια ημέρα που αγοράστηκε από το κρεωπολείο.
-Τα φρούτα και τα λαχανικά με σωστή συντήρηση παραμένουν εύγευστα. Επίσης, γενικά τα κατεψυγμένα λαχανικά δεν χρειάζονται απόψυξη πριν το μαγείρευμα, αλλά απευθείας τοποθέτηση από τη συσκευασία στο μαγειρικό σκεύος.
-Τα μαγειρευμένα φαγητά τα οποία δεν καταναλώνονται άμεσα πρέπει να εισάγονται στο ψυγείο καλυμμένα και τοποθετημένα πάνω από τα νωπά. Στη συντήρηση δεν πρέπει να παραμένουν για περισσότερα από 3 εικοσιτετράωρα.